Kwaliteit van zorg: wat maakt het verschil?

Array

goudvisGrote verschillen tussen de zorgkwaliteit van ziekenhuizen onderling en zelfs bínnen ziekenhuizen, dwingen patienten per aandoening te bekijken waar zij het beste behandeld kunnen worden. In het rapport van IGZ komt naar voren dat  veilige zorg ontvangt afhankelijk is van wat professionals, bestuurders en interne toezichthouders van zorginstellingen er mee te doen. Ieder moet verantwoordelijkheid nemen en deze ook implementeren. De inspectie laat in haar rapport zien hoe dit optimaal kan functioneren. Deze bevindingen zijn niet vrijblijvend: ze zijn voor iedereen in de zorg een spiegel en tegelijk een appèl om hier ernst mee te maken. Verder blijkt dat de medische kwaliteit is toegenomen en dat de kosten van de ziekenhuizen beter onder controle zijn, hoewel deze nog steeds harder groeien dan de economie. Verantwoordelijkheid op drie niveaus
De belangrijkste voorwaarden zijn, aldus het onderzoek van de IGZ:

  • Professionals werken samen, spreken elkaar aan als het fout gaat en leggen verantwoording af aan het bestuur.
  • Bestuurders zien kwaliteit en veiligheid als hun kerntaak, vragen verantwoording over de resultaten van de zorg en grijpen zo nodig tijdig in.
  • Raden van Toezicht letten niet alleen op de financien maar zien erop toe dat bestuurders hun eindverantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid ook waarmaken.

Rol Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ)
De IGZ gaat het komend jaar alle betrokkenen stimuleren om hier ernst mee te maken. Eind 2010 zal de IGZ ook toezichtnormen vaststellen voor goed bestuur en intern toezicht. Bij ernstige calamiteiten zal de IGZ nagaan hoe de verantwoordelijkheidsverdeling in die zorginstelling functioneert.

Download het hele rapport van de IGZ: Staat van de Gezondheidszorg 2009: De vrijblijvendheid voorbij en de bijbehorende deelrapporten.

Voor een kort en krachtig overzicht kunt u de schematische weergave van de belangrijkste conlusies en aanbevelingen uit het rapport bekijken.

Bron: Innovatiekring Dementie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen