Unieke samenwerking tussen MST en ZGT voor de behandeling van coronaire fistels

cardiologieRecent werden bij een patiente in één behandeling in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede twee coronaire fistels succesvol behandeld door middel van coiling via een catheter. Deze behandeling, die veel minder belastend is dan een open hartoperatie, is vooral bekend bij kinderen die op deze manier werden behandeld in de Verenigde Staten, in Nederland wordt deze behandeling nog weinig toegepast.

Coronaire fistels zijn abnormale verbindingen tussen de kransslagaders en andere vaten rond het hart of één van de hartkamers. Deze abnormale verbindingen zijn meestal aangeboren, maar kunnen ook ontstaan na bijvoorbeeld een ernstig ongeval waarbij de borstkas betrokken is. Coronaire fistels zijn relatief zeldzaam en geven meestal (relatief) weinig klachten, zodat veel mensen niet eens weten dat ze een fistel hebben.

Als er klachten zijn, wordt een coronaire fistel meestal gevonden tijdens een diagnostische hartcatheterisatie, hoewel ze vaak ook op een CT-scan of MRI-scan te zien zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid klachten kan een behandeling worden ingesteld. Meestal wordt eerst gekozen voor medicatie, pas als dit onvoldoende resultaat heeft komen andere opties aan bod: meestal wordt dan gekozen om de fistel chirurgisch te onderbinden, hoewel nu blijkt dat met het plaatsen van coils via een catheter hetzelfde resultaat kan worden bereikt.

Een cardioloog uit het ziekenhuis te Hengelo heeft uitgebreide studie gedaan naar coronaire fistels, waarna hij enkele jaren geleden op dit onderwerp is gepromoveerd. Als gevolg van deze promotie worden patienten uit heel Nederland naar deze cardioloog verwezen voor behandeling. Hij werkt hierbij nauw samen met de hartchirurgen, interventiecardiologen en interventieradiologen van het Thorax Centrum van Medisch Spectrum Twente te Enschede. Deze nieuwe behandeloptie kan worden gezien als een nieuw succes van het samenwerkingsverband van alle cardiologen en hartchirurgen in onze regio binnen de Stichting Hartcentrum Twente.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen