Veel infecties op intensive care

Array

infectieMeer dan de helft van alle patienten op de intensive care heeft een infectie. De ic-mortaliteit is bij deze groep meer dan twee keer zo hoog als bij niet-geïnfecteerde patienten. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in JAMA van 2 december.

Aan de studie van Jean-Louis Vincent c.s. namen 1265 ic’s deel. Zij gaven aan de onderzoekers door hoeveel van hun patienten van boven de 18 jaar op 8 mei 2007 leden aan een infectie. De 13.796 patienten werden vervolgens gevolgd tot het moment dat zij het ziekenhuis verlieten, met een maximum van zestig dagen.

Op de onderzoeksdatum had 51 procent van alle patienten een infectie. 71 procent werd (profylactisch) behandeld met antibiotica en 16 procent met antimycotica. Bij patienten die voorafgaand aan de studiedag al relatief lang op de ic verbleven, kwamen de meeste infecties voor. Geïnfecteerde patienten overleden vaker op de ic of in het ziekenhuis dan niet-geïnfecteerde patienten (25% versus 11% en 33% versus 15%). Ook was het verblijf op de ic en in het ziekenhuis langer voor geïnfecteerde patienten (16 versus 4 dagen en 29 versus 13 dagen).

Steven Opal en Thierry Calandra maken in een commentaar een vergelijking met eerdere studies en stellen vast dat er zorgwekkende trends zijn. Vooral de toename van infecties met gramnegatieve bacterien is volgens hen een probleem, vanwege de toenemende resistentie van deze bacterien tegen antibiotica. Zij pleiten voor het beperken van het antibioticagebruik.

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen