Ambulante patiënten weten naam eigen medicijn niet

Array

potjes medicijnenLiefst 96% van de ambulante ziekenhuispatienten weet niet wat voor medicijnen ze voorgeschreven krijgen. Ook denken veel patienten dat ze een ander medicijn krijgen dan ze in werkelijkheid nemen.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University of Colorado Denver School of Medicine in de Verenigde Staten. De onderzoekers vroegen patienten die naar een afspraak in het ziekenhuis gingen naar hun medicijnen. Maar liefst 96% wist niet de naam te noemen van het geneesmiddel dat ze gebruikten. En 44% dacht dat ze een bepaald type medicijn slikten terwijl dat niet het geval was.

Rol van patient bij medicatiefouten
Het onderzoek naar de kennis en het bewustzijn van patienten omtrent hun geneesmiddelen om te kijken welke rol de patient speelt in het vóórkomen van medicatiefouten. Patienten maakten de meeste vergissingen met soorten antibiotica, medicijnen voor hart- en vaatziekten, antitrombolytica, analgetica en middelen voor maag- en darmziekten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Hospital Medicine.

Bron: Nursing

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen