Hoge Flux Reactor Petten op 19 februari 2010 weer

Array

medische-isotopenNRG start reparatie van de primaire koelwaterleiding van de Hoge Flux Reactor op 19 februari 2010. De geplande herstart van de reactor is in de tweede helft van augustus 2010.
De reparatie van de aluminium koelwaterleiding die zich in beton bevindt, is gericht op het vernieuwen van een aantal locaties in de leiding waar door corrosie plaatselijk vervormingen zijn waargenomen en in 2008 een bellenspoortje is ontdekt. Voor de reparatie zal het betreffende leidingdeel worden vrijgemaakt door het verwijderen van beton, waarna nieuw leidingmateriaal wordt aangebracht door middel van lassen. Hierna wordt op de leiding een corrosiewerende laag aangebracht. Alvorens de leiding opnieuw in beton wordt ingegoten, vindt een uitgebreid inspectie- en testprogramma plaats. De bevoegde autoriteiten zijn bij de beoordeling van deze tests aanwezig. Veiligheid en gezondheid van alle bij de reparatie betrokken medewerkers staan voorop bij de reparatie.

De reparatie is de afgelopen maanden zorgvuldig voorbereid. Reparatietechnieken en stralingsafscherming zijn uitgebreid beproefd, getest en geoefend. Zowel mensen, materialen als reparatiemethoden zijn in overleg met de bevoegde autoriteiten door externe instanties gekwalificeerd. Daarnaast vindt op verzoek van NRG en van de autoriteiten door diverse onafhankelijke deskundigen uit binnen- en buitenland een beoordeling plaats van alle aspecten van de reparatie inclusief toezicht op uitvoering van de werkzaamheden.

NRG heeft de afgelopen maanden alles in het werk gezet om de gevolgen van het stilliggen van de HFR tot het minimum te beperken. NRG voert intensief overleg met overheden, collega isotopenproducenten en afnemers om de beschikbaarheid van medische isotopen voor de gezondheidszorg en nucleair onderzoek voor de energievoorziening zo goed mogelijk te borgen.

Vorig jaar stokte de productie van isotopen enige tijd toen meerdere reactoren tegelijk dichtgingen, sommige volgens een vooraf opgesteld plan, andere na onverwachte pannes. In meerdere landen kregen ziekenhuizen toen met tekorten te maken. Dat scenario zou zich binnenkort kunnen herhalen, vrezen medici. De Nederlandse reactor in Petten, goed voor dertig procent van de wereldproductie van medische isotopen, gaat komend voorjaar immers dicht voor onderhoud en de Canadese kernreactor, goed voor de helft van de productie, blijft langer dicht wegens vertragingen bij herstelwerkzaamheden. Niet meer dan zes kernreactoren in de wereld leveren isotopen voor medisch gebruik, ze staan in Canada, Nederland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Belgie en Australie. Met z’n allen zijn ze op het nippertje in staat om aan de wereldwijde, groeiende vraag naar medische isotopen te voldoen.

Bron: NRG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen