VNG: half miljard zorgpremie naar gemeenten

Array

geldZeker een half miljard euro per jaar aan AWBZ- en zorgpremies moet naar gemeenten, die daarmee hulp aan vooral ouderen kunnen financieren. Die blijven dan langer zelfstandig en hoeven minder een beroep te doen op dure zorg.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een voorstel daarvoor gedaan aan het ministerie van Volksgezondheid, bevestigde een woordvoerster zaterdag een artikel in NRC Handelsblad. Een woordvoerster van het departement bevestigde dat het voorstel wordt meegenomen in de bezuinigingsplannen van 35 miljard euro die het kabinet momenteel voorbereidt. Komend voorjaar moeten de resultaten van deze heroverwegingsoperatie bekend zijn.

De vraag is hoe ervoor kan worden gezorgd dat mensen langer thuis kunnen blijven in plaats van dat ze bijvoorbeeld naar een verzorgingsinstelling moeten verhuizen. De VNG wijst erop dat gemeenten preventief huishoudelijke hulp verstrekken en eten verzorgen. Op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uit 2007 is dat een taak van de gemeenten.

De premiegelden moeten volgens VNG in overleg met de zorgverzekeraars, die zorgpremies ontvangen, worden besteed. Individuele gemeenten die succesvol preventief beleid voeren, hebben geprobeerd afspraken te maken met zorgverzekeraars maar dat is niet gelukt, aldus de VNG-woordvoerster.

Recente artikelen