Nederland heeft efficiënte ziekenhuizen

Array

cbsIn 2005 bedroeg het aantal opnamen in Nederlandse ziekenhuizen 10.000 per 100.000 inwoners. Dat is aanmerkelijk lager dan in Oostenrijk (27.000), Duitsland (21.000), Frankrijk (16.000), Belgie (15.000) en Engeland (13.000). Van de Europese landen scoren alleen Cyprus, Malta en Portugal lager  dan 10.000 opnamen.

Al deze cijfers publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 4 december  op pagina 106 en verder  in haar rapport Gezondheid en zorg in cijfers 2009. Ga naar http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/publicaties/archief/2009/2009-c156-pub.htm als u het rapport wilt lezen.

Het CBS voert als mogelijke verklaring van het zeer lage Nederlandse aantal aan, dat hier meer dagopnamendan elders in Europa plaatsvinden. Zelf voeg ik drie verklaringen eraan toe. Ten eerste selecteert de Nederlandse huisarts als poortwachter uitstekend de op te nemen patienten. Zo is bijvoorbeeld 700 het getal voor het aantal Nederlandse opnamen per 100.000 inwoners voor ziekten aan spijsverteringsorganen. Voor Frankrijk is dat getal 3200 en voor Oostenrijk 2300. Ten tweede is de eerstelijn kennelijk uitstekend in staat om na een dagopname eenpatient nazorg te bieden.  Ten derde zijn alle Nederlandse ziekenhuizen volop bezig om doelmatige zorgpaden te introduceren. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 29 januari organiseert het Julius Centrum een congres over Recente ontwikkelingen in zorgpaden in Nederland, Nederlands en internationaal onderzoek, in ziekenhuizen en bij overheidsinstanties. Dit congres is te beschouwen als een jaarbeurs vol medisch specialistische innovaties over zorgpaden, slimme software en one stop shops in ziekenhuizen die de afgelopen twaalf maanden beschikbaar kwamen. Reeds 140 professionals, managers en andere leidinggevenden meldden zich aan. Wilt u ook naar dit congres? Ga dan naar http://www.integratedcare.eu/integratedcare_ned/downloads/091023brochure-zorgpaden_web-a.pdf”>http://www.integratedcare.eu/integratedcare_ned/downloads/091023brochure-zorgpaden_web-a.pdf ,lees de prachtige brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen