Schade door tabak en zonlicht blootgelegd

Array

longkankerBritse wetenschappers hebben de genetische code van longkanker en huidkanker ontrafeld. Dit kan een keerpunt betekenen voor de diagnose en behandeling van beide kankersoorten. Afgelopen donderdag is hierover gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Longkanker en huidkanker worden veroorzaakt door veranderingen in het DNA (DNA-mutaties). Deze veranderingen zijn mogelijk het gevolg van omgevingsfactoren zoals sigarettenrook, ultraviolette straling of chemische stoffen.
Wetenschappers van het Sanger Institute hebben DNA-mutaties in kaart gebracht bij patienten met huid- en longkanker. ‘Het is een uiterst belangrijk moment in het onderzoek naar kanker. Door alle kankergenen te identificeren kunnen we nieuwe medicijnen ontwikkelen die specifiek gericht zijn op de veranderde genen’, aldus professor Mike Stratton, hoofd van het project.
De uitkomsten van het onderzoek geven meer inzicht in hoe het lichaam de veroorzaakte schade probeert te herstellen. Ook voor andere soorten kanker zijn onderzoekers bezig veranderingen in het DNA in kaart te brengen. Het uitkomst van het onderzoek is weliswaar een medische doorbraak die kan leiden tot een betere behandeling, maar er zijn jaren van onderzoek nodig voor patienten daadwerkelijk van deze kennis kunnen profiteren.
Bron: KWF

Recente artikelen