Arts geschorst na mislukte penis-operatie

Array

zorg en rechtHet regionaal tuchtcollege heeft maandag een Belgische arts voor een jaar geschorst wegens een mislukte operatie aan de opgezwollen penis van een Maastrichtenaar. De Belgische arts is in Nederland voor een jaar geschorst wegens het ondeskundig uitvoeren van een penis-operatie.

Een Maastrichtenaar meldde zich in 2007 met een zeldzame aandoening bij de arts die toen werkte in de Reinaertkliniek in Maastricht. De Belgische arts zei dat de ingreep aan de penis met vocht onder de huid een fluitje van een cent was, hoewel de medicus nog nooit een dergelijke operatie had uitgevoerd. De ingreep mislukte volkomen en de Maastrichtenaar ondergaat nu herstel-operaties.

Na klachten van zowel het slachtoffer als de Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde het tuchtcollege dat de arts ten onrechte de titel plastisch chirurg voerde en onbekwaam was om de behandeling uit te voeren.

De man meldde zich bij de Belgische arts met klachten veroorzaakt door de zeldzame zenuwaandoening Melkersson-Rosenthal, die zwellingen en oedeem veroorzaakt. Een andere plastisch chirurg vertelde hem eerder dat hij niets voor hem kon betekenen. De Belgische arts meende het probleem als een fluitje van een cent op te kunnen lossen, terwijl hij nog nooit een dergelijke operatie had uitgevoerd.

De ingreep had plaats bij zijn toenmalige werkgever, de Reinaertkliniek in Maastricht. Op de site van de privékliniek stond de arts als plastisch chirurg vermeld terwijl hij niet als zodanig in Nederland staat geregistreerd. Het tuchtcollege oordeelde dat de arts onrecht de titel plastisch chirurg voerde. De Maastrichtenaar meldde zich bij een plastisch chirurg met klachten die werden veroorzaakt door een zeldzame zenuwaandoening. De chirurg zei dat hij de man niet kon helpen.

De Belgische arts zei dat wel te kunnen, terwijl hij nog nooit zo’n operatie had uitgevoerd. De ingreep vond plaats bij zijn toenmalige werkgever, de Reinaertkliniek in Maastricht.

In de zomer van 2007 werd bij de Maastrichtenaar weefsel van de penis weggesneden. Enkele dagen na de ingreep scheurde de operatienaad open. De arts reageerde daar luchtig op en zei dat het wel goed zou komen. De man kampt nu met een misvormde, kleine en pijnlijke penis en potentieproblemen. Hij ondergaat hersteloperaties. Tillen en lang zitten kan de Limburger niet meer, waardoor hij arbeidsongeschikt werd.

Het gebeurt niet vaak dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een tuchtklacht tegen een arts indient. Een woordvoerder zei maandag desgevraagd dat de schorsing niet voor Belgie geldt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen