Te veel drop is niet goed voor gezondheid

Array

__DROPTe veel drop is niet goed voor de gezondheid. Dat komt door het ingredient glycyrrhizinezuur (GZ). Deze stof geeft drop de zoete en karakteristieke smaak. GZ wordt door darmbacterien omgezet in glycyrrhetinezuur (GT). Dit is een afbraakproduct en een actieve stof in het lichaam. Via het bloed komt de stof in de nieren.

In de nieren remt GT het vochtregulatie-enzym 11-ß -hydroxysteroiddehydrogenase af. Normaal gesproken zet dit enzym het actieve stresshormoon cortisol uit de nieren om in de inactieve cortison. Bij een te grote dropinname stijgt echter de hoeveelheid cortisol in de nieren. De nieren houden dan meer natriumzouten vast en scheiden minder water uit. Dit kan leiden tot vochtophoping (oedeem), kaliumtekort en een hoge bloeddruk en op de langere termijn tot onwillekeurige spiersamentrekkingen en hart- en vaatziekten.

Het lichaam is ook niet zomaar verlost van GT. Via de lever wordt GT weer omgezet in monogeglucuronideerd GZ, dat in gal kan worden opgelost. De darmbacterien zetten de GZ echter weer om in GT, waardoor er sprake is van een vicieuze cirkel. Het kan dan ook lang duren voordat de drop uiteindelijk het lichaam verlaat. Het Voedingscentrum raadt mensen dan ook aan om niet meer dan 100 gram drop per dag te eten. Dit is gelijk aan zo`n 20 dropjes.

Gebaseerd op: C2W (12-12-2009)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen