Huisarts in spagaat tussen richtlijn en tijdgebrek

Array

medische advocaat letselschadeHuisartsen volgen richtlijnen die meer tijd kosten minder frequent dan richtlijnen die minder tijdrovend zijn. Ze volgen ook vaker de richtlijnen zonder follow-upconsult, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en IQ healthcare in BMC Family Practice.

Trouw van huisartsen aan richtlijnen lijkt in Nederland meer aan de inhoud van de richtlijn te liggen dan aan de individuele huisarts. Opmerkelijk genoeg blijken huisartsen die minder trouw zijn aan de richtlijnen, meer tevreden met de hoeveelheid beschikbare tijd. Wanneer het naleven van een richtlijn veel tijd kost, wordt deze vaak minder goed nageleefd dan richtlijnen die geen extra tijdsinvestering met zich meebrengen. Richtlijnen waarmee juist tijd bespaard kan worden, bijvoorbeeld doordat een follow-upconsult wordt voorkomen, worden het beste nageleefd.

Uitvoerbaarheid
NIVEL-afdelingshoofd Dinny de Bakker: “Bij de keuze van huisartsen om een richtlijn wel of niet te volgen zijn medische overwegingen natuurlijk altijd de primaire drijfveer. Werkdruk is slechts één aspect in het beslissingsproces. Maar bij het opstellen en implementeren van een richtlijn moet wel rekening worden gehouden met de uitvoerbaarheid en de hoeveelheid tijd die het volgen van de richtlijn kost.”

Methode
Voor het onderzoek zijn data gebruikt van 130 huisartsen uit 83 praktijken met 98.577 patienten uit De Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk. De onderzoekers maakten een analyse van 170.677 beslissingen van huisartsen met betrekking tot 32 verschillende richtlijnen.

Samenwerkingspartners

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen