Hoogleraar Fysiologie René Bindels ontvangt Radboudpenning

Array

Prof.dr. René Bindels heeft donderdagmiddag de Radboudpenning ontvangen uit handen van drs. Emile Lohman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud. Bindels krijgt deze hoogste UMC-onderscheiding voor zijn grote individuele verdiensten als opleider van artsen en onderzoekers, zijn excellente onderzoeksresultaten en zijn brede inzet voor het UMC in het algemeen. Vorig jaar ontving hij de drie meest prestigieuze internationale prijzen op zijn vakgebied, een ongekende prestatie!

De Radboudpenning van het UMC St Radboud wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die door een bijzondere persoonlijke inzet een bijdrage heeft geleverd aan de verwezenlijking van de doelstelling van het UMC als topkenniscentrum voor academische geneeskunde en gezondheidszorg. Dit jaar valt die eer te beurt aan hoogleraar fysiologie René Bindels.

Prijzenregen
Prof.dr. Rene Bindels werd in 2003 benoemd tot hoogleraar Fysiologie en hij is een van de afdelingshoofden nieuwe stijl zoals die per 1 januari 2009 door de Raad van Bestuur zijn benoemd. Als onderzoeksleider ontving hij in 2009 drie prestigieuze onderscheidingen:

– de Carl W. Gottschalk Distinguished Lecturer van de American Physiological Society Renal Section ontving hij voor zijn baanbrekende onderzoek naar calcium- en magnesiumtransportmechanismen in nieren en darmen.

– de Robert Franklin Pitts Lecturer 2009 van de International Union of Physiological Sciences, die hij ontving in Kyoto, Japan, en die sinds 1977 slechts achtmaal is toegekend.

– de Homer W. Smith prijs, toegekend door de American Society of Nephrology. Het is de meest prestigieuze internationale prijs voor grensverleggend nieronderzoek, die eerder ook aan Nobelprijswinnaars werd toegekend.

Nieronderzoek
Over zijn fundamentele onderzoek naar de nierfunctie zegt Bindels: “Ik richt me op de functie van ionkanalen. Ionkanalen zijn gespecialiseerde ‘porien’ die niet alleen in de nier, maar in alle organen een belangrijke rol spelen. Er zijn veel verschillende ionkanalen, maar wij onderzoeken vooral de werking van calcium- en magnesiumkanalen. Niet alleen hoe deze kanalen in normale omstandigheden functioneren, maar ook waar en waarom er – bijvoorbeeld door genetische mutaties – defecten en problemen optreden. De afgelopen jaren konden we in nauwe samenwerking met de kliniek een aantal van die defecten aan ionkanalen en transporteiwitten koppelen aan bepaalde ziektebeelden bij patienten. Defecten aan ionkanalen leiden vrijwel altijd tot problemen met de gezondheid. Dat kan vermoeidheid of misselijkheid zijn, maar soms gaat het om levensbedreigende gevolgen, zoals coma en nier- of hartfalen. Onderzoek naar nieuwe medicijnen voor deze ‘kanaalziekten’ staat hoog op onze agenda.”

Uitmuntend vertegenwoordiger
Bindels is naast excellent onderzoeker ook een inspirerend docent en begeleider. Daarnaast ziet hij kans om het UMC intern en extern op een uitmuntende wijze te vertegenwoordigen. Zo is hij

executive editor van de European Journal of Physiology en lid van de Academia Europaea. Hij vertegenwoordigt het UMC in de ZonMW TOP en de NWO ALW projects commissies.

Verder is hij onder andere voorzitter van de UMC-raad, lid van de researchraad NCMLS, lid van het dagelijks bestuur van het IGMD, voorzitter van de Principal Investigators-selectiecommissie en voorzitter van de jury kwaliteitsbevordering onderzoek.

Recente artikelen