ZN vindt huisartsenactie dure geneesmiddelen uit den bozen

Array

Het goed mogelijk om het bedrag van 127 miljoen aan besparing op de farmaceutische kosten te realiseren het gaat alleen om een ‘tandje erbij’
Huisartsen verwijzen met ingang van januari 2010 herhaalrecepten voor dure patentgeneesmiddelen – geïnitieerd in de tweede lijn – terug naar de voorschrijvend specialist. Alle leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ontvangen hierover deze week een brief. ZN vindt het uit den bozen dat huisartsen patienten hierdoor onterecht opzadelen met problemen. De actie van de huisartsen is een reactie op de door minister Klink gewenste besparing door intensivering van het doelmatig voorschrijven. Zorgverzekeraars vinden deze reactie van de huisartsen nogal overtrokken.

Volgens ZN is het goed mogelijk om het bedrag van 127 miljoen aan besparing op de farmaceutische kosten te realiseren. Huisartsen schrijven nu al vaak doelmatig voor. Het gaat alleen om een ‘tandje erbij’.Huisartsen wekken bovendien ten onrechtede suggestie dat het om bezuinigingen op de huisartsenzorg gaat. Het gaat om besparingen in de farmacie door het vervangen van dure geneesmiddelen door goedkopere middelen met dezelfde werking. Huisartsen spelen hierbij een cruciale rol. Doelmatig voorschrijven zou de standaard al moeten zijn in alle huisartsenpraktijk. Cijfers wijzen uit dat er met een geringe, maar gerichte inspanning méér te bereiken valt. En uiteindelijk leidt dat voor de verzekerden tot een lagere premie.

Minister Klink wil dat er in 2010 wordt bezuinigd op dure geneesmiddelen. Volgens hem kiezen artsen vaak ten onrechte voor dure geneesmiddelen, onder andere tegen cholesterol en maagzuur. Bij veel patienten werken goedkope alternatieven even goed. Terwijl het prijsverschil enorm is. Dit verschil kan oplopen tot vele honderden euro’s per patient per jaar. In dit geval gaat het om de volgende patent-geneesmiddelen: Crestor (rosuvastatine), Lipitor (atorvastatine), Nexium (esomeprazol), Pariet (rabeprazol).

Met de actie wil de LHV het kabinet en minister Klink een eerste krachtig signaal geven dat zij bezuinigingen op de huisartsenzorg ontoelaatbaar vindt. De maatregel loopt tot maart 2010. Leidt dit bij het kabinet in die periode niet tot een andere inzet richting huisartsenzorg dan scherpt de LHV de maatregelen aan.

Bron

Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen