EU procedure voor medicinale 5% lidocaïne-pleister positief beëindigd

Array

Toestemming voor verhandeling verwacht in 14 aanvullende landen binnen de EU
De wederzijdse erkenningsprocedure om toestemming voor verdere
verhandeling te verkrijgen voor Grüntenthal’s medicinale 5%
lidocaïne-pleister in 14 aanvullende Europese landen is positief beeindigd. Grünenthal heeft goedkeuring verzocht voor haar medische hydrogel pleister voor symptomatische ontlasting van neuropathische pijn (pijn in de zenuwen) geassocieerd met voorafgaande gordelroos infectie (post-herpetische neuralgie, PHN).

De medicinale 5% lidocaïne-pleister is al geregistreerd in vele Europese,
Latijns-Amerikaanse en Midden-Europese landen. Binnen de Europese Unie is de pleister toegestaan in Belgie, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Slovenie, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Nu de recentelijke EU-procedure positief is beeindigd zal van plaatselijke autoriteiten in Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechie, Cyprus, Estland, Griekenland, IJsland, Letland, Malta, Slowakije, Spanje, Portugal en Roemenie verwacht worden dat zij binnen de komende maanden een nationale licentie voor de pleister uitgeven.

Post-herpetische neuralgie
Na een gordelroosinfectie ontwikkelen vele patienten post-herpetische
neuralgie (PHN), een slopend chronisch zenuwpijnsyndroom. Het wordt
veroorzaakt door ontsteking van de perifere zenuwen en is geassocieerd met lokale symptomen zoals een voortdurend branderig gevoel, stekende pijnen, allodynie (pijn veroorzaakt door prikkels die normaal niet pijnlijk zijn) en hyperalgesie (intense pijn veroorzaakt door prikkels die normaal onvoldoende zijn om dergelijke pijn te produceren). HDe incidentie van PHN stijgt met de leeftijd en komt voor bij 1 tot 3 mensen per 1000 in de populatie ouder dan 75 jaar.

Net als andere gevallen van chronische zenuwpijn is post-herpetische
neuralgie een zeer complexe aandoening die lastig te behandelen is. Veel patienten moeten maanden wachten op effectieve therapie terwijl verschillende behandelingen uitgeprobeerd worden.

Over de medicinale 5% lidocaïne-pleister
De medicinale 5% lidocaïne-pleister is geregistreerd in vele Europese,
Latijns-Amerikaanse en Midden-Europese landen voor de symptomatische verlichting van neuropathische pijn geassocieerd met eerdere herpes zoster-infectie (post-herpetische neuralgie, PHN). De pleister wordt direct op de huid aangebracht, waar het de pijn moet verlichten op de aangetaste huid. Systemische absorptie van de pijnverlichtende stof lidocaïne is laag.

Over Grünenthal
Grünenthal heeft de passie om wereldwijd de verkozen partner voor
pijnbestrijding te zijn bij patienten, professionals in de gezondheidszorg en leveranciers. Het bedrijf gebruikt innovatie om haar leiderschap in Europa op het gebied van matige tot ernstige pijn uit te breiden. Grünenthal is een onafhankelijke Duitse familiecorporatie met bedrijven in 34 landen over de hele wereld. Het bedrijf werd in 1946 opgericht, heeft in Duitsland 2.000 mensen in dienst en wereldwijd 5.200 mensen. In 2008 bereikte Grünenthal een omzet van ongeveer 864 miljoen Euro. Meer informatie:
http://www.grunenthal.com

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen