Galapagos sluit lucratieve deal met Roche

Array

Galapagos gaat samen met Roche op zoek naar medicijnen tegen een chronische longziekte. Op zoek naar nieuwe targets (eiwitten die mogelijk aan de basis liggen van de longziekte COPD). Nieuwe targets laten toe de ziekte via een nieuw en misschien beter werkingsmechanisme te behandelen. Wanneer die targets gevonden worden, begint Galapagos met de ontwikkeling van chemische moleculen (kandidaat-medicijnen) die inwerken op deze targets.

“De track record van Galapagos in het ontdekken van nieuwe therapeutische targets en haar expertise in medicijnontwikkeling maakt Galapagos tot een ideale partner voor ons COPD-programma,” zegt Satwant Narula, hoofd van de afdeling ontstekingsziekten van Roche.

Galapagos ontvangt onmiddellijk 6 miljoen euro maar dat kan oplopen tot 400 miljoen euro plus royalty’s. De deal van Galapagos met Roche is lucratiever dan de voorgaande allianties met Merck, stelt analist Jan de Kerpel van KBC Securities. De upfrontbetaling van euro 6 mln en de mijlpaalbetalingen zijn 2 tot 3 maal zo hoog als bij Merck, terwijl de royalties opnieuw dubbelcijferig waren. Nieuwe targets voor antistoffen kunnen bovendien extra inkomsten opleveren, zonder dat dit extra investeringen of risico’s voor Galapagos met zich meebrengt. De analist handhaaft zijn buy-advies en koersdoel van euro 9,50, in afwachting van de trading update die hij later deze maand verwacht. Galapagos bevestigt maandag het omzetdoel en de verwachte kaspositie voor 2009. Het aandeel noteert maandag rond 10.00 uur 8,4% hoger op euro 9,20

Roche krijgt de exclusieve optie om elk programma te licenseren, ofwel na de selectie van een kandidaat-medicijn (net voor de eerste klinische studies), ofwel na de afronding van eerste klinische studie.  Daarnaast heeft Roche ook een exclusieve optie om de targets te licenseren voor het ontwikkelen van antilichamen. In dat geval zal Roche instaan voor alle ontwikkelingsfases.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen