ABVAKABO FNV boeken eerste winst in zaak tegen ex-Meavita bestuurders

Array

De aanpak van de oud-bestuurders van de failliete thuiszorgorganisatie Meavita is gisteren een stap dichterbij gekomen. Dat stelt vakbondsbestuurder Harma Schrage van ABVAKABO FNV na de eerste rechtszaak tegen de bestuurders voor de Ondernemingskamer in Amsterdam. De rechtbank besloot de echte behandeling van de zaak uit te stellen tot halverwege dit jaar. Wel besluit de rechter binnen zes weken of de vakbond ontvankelijk is. Onderzoek van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) toonde al aan dat de administratie van Meavita niet op orde was. Ook hebben de bestuurders zich gestort op risicovolle projecten die tot grote problemen leidden. Daarnaast koos de organisatie ervoor om onder de kostprijs te werken terwijl dat niet nodig was. De ABVAKABO FNV probeert de bestuurders van Meavita persoonlijk aansprakelijk te stellen voor het wanbeleid dat tot de ondergang van het concern leidde. Meavita was een van de grootste zorgorganisaties van Nederland met twintigduizend werknemers en honderdduizend clienten. ABVAKABO FNV wil met de rechtszaak vooral gerechtigheid, rechtvaardigheid en genoegdoening voor zijn gedupeerde leden vinden.

De raad van bestuur en de commissarissen van Meavita probeerden de rechtszaak gisteren tegen te houden. Ze voerden formele redenen aan waarom de Ondernemingskamer zich volgens hen helemaal niet over deze zaak uit kan spreken. Volgens hun advocaat ontbreken wettelijke gronden. De vakbond is de rechtszaak begonnen omdat de curatoren van de failliete onderdelen van Meavita volgens de bond te lang doen over hun onderzoek en daarbij te weinig oog hebben voor de belangen van het ontslagen personeel. De curatoren lieten wel weten dat ze desondanks achter de procedure van de vakbond staan. Zelfs bleek dat ze in principe bereid zijn eventuele financiering van de rechtszaak ten laste van de failliete boedel te leggen. Een van de bezwaren van de bestuurders was namelijk dat Meavita geen geld meer heeft om bij eventueel verlies de gerechtelijke kosten te betalen.

Zaterdag in Dagblad van het Noorden een uitgebreide reconstructie van het drama Meavita en Thuiszorg Groningen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen