Bos’ buiging voor Klink zal leiden tot verdere chaos in de ziekenhuizen

Array

Nu minister Klink (CDA) Wouter Bos (PvdA) op de knieen heeft gekregen en de marktwerking bij ziekenhuizen verder wordt doorgevoerd, zal de chaos verder toenemen. Dat voorspelt SP-Kamerlid Henk van Gerven. In 2011 gaan vrije prijzen gelden voor de helft van de ziekenhuisbehandelingen, terwijl dat nu voor 1/3 geldt. Van Gerven: “Nu al zien we een aantal ziekenhuizen in grote problemen door de marktwerking. Deze nieuwe stap zal leiden tot faillissementen, verzakelijking, toename van de bureaucratie, verdere schaalvergroting en afname van de bereikbaarheid van ziekenhuizen.”
Met dit besluit gaat het kabinet regelrecht in tegen het breed gedragen besef dat marktwerking niet thuishoort in de zorg. Ook gaat het besluit lijnrecht in tegen een grote meerderheid van de Tweede Kamer die twijfels heeft bij verdere uitbreiding van de concurrentie in de ziekenhuizen. Henk van Gerven: “Onbegrijpelijk dat de PvdA dit heeft geaccepteerd. In woorden is de PvdA kritisch, in de praktijk buigen ze keer op keer voor de neo-liberalen. Het is principieel onjuist om in te stemmen met een systeem dat de ethiek van het medisch handelen uitholt. Niet het geld, maar het belang van de patient moet leidend zijn.” De SP heeft een debat aangevraagd in de Tweede Kamer.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen