Antoni van Leeuwenhoekprijs naar Mirjam Epping

Array

Onderzoeker Mirjam Epping van Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam ontvangt dit jaar de Antoni van Leeuwenhoekprijs vanwege haar studies naar het werkingsmechanisme van histone deacetylaseremmers bij de behandeling van kanker. Ook onderzocht zij de functie van TSPYL5 in borstkanker.

Onderzoek op onbekend terrein
Histone deacetylaseremmers zijn kankergeneesmiddelen die bepaalde enzymen remmen. Toen Mirjam Epping in 2001 aan haar onderzoek begon, was het nog volstrekt onduidelijk hoe deze middelen zouden kunnen worden ingezet om tumoren te bestrijden. In haar promotieonderzoek vond zij twee genen waarvan de overexpressie resistentie veroorzaakte tegen de histone deacetylaseremmers. Een van deze genen was op dat moment nog vrijwel onbekend.

Combinatietherapie
Recent onderzoek bevestigt Eppings bevindingen: door naast de deacetylaseremmers nog een ander geneesmiddel te gebruiken, een zogenaamde combinatietherapie, lijken patienten met een bepaalde vorm van kanker, namelijk Cutaneous T Cell Lymphoma te kunnen worden genezen.

Nieuw project
In de laatste maanden voor haar promotie werkte Epping ook nog aan een ander project. Zij probeerde de functie te ontrafelen van het tot dan toe onbeschreven gen TSPYL5, in borstkanker. Omdat expressie van dit gen geassocieerd wordt met een slechte prognose, nam zij aan dat TSPYL5 een belangrijke causale rol zou spelen bij de groei van borsttumoren.

Epping ontdekte dat dit gen aan een bepaald enzym bindt, waardoor dit enzym niet langer aan p53 kan binden. P53 is een van de belangrijkste genen in kanker en is in bijna de helft van alle kankers gemuteerd. Deze bevindingen zullen waarschijnlijk binnenkort worden gepubliceerd.

Gedreven
Beide projecten laten zien hoe gedreven Epping in haar onderzoek is en dat ze niet bang is om zich op onbekend terrein te begeven. Volgens collega’s en groepsleiders is ze een excellente experimentator en een veelzijdig onderzoeker. In 2008 is zij dan ook cum laude gepromoveerd. Op dit moment is Epping werkzaam als postdoc in de onderzoeksgroep van Pier Paolo Pandolfini, in Boston. Hiervoor heeft zij een fellowship van KWF Kankerbestrijding gekregen.

Antoni van Leeuwenhoekprijs
De Antoni van Leeuwenhoekprijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker in het NKI-AVL. De prijs bestaat uit een bedrag van 6.500 euro, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV. Prijswinnaars worden aangewezen door de Nationale Wetenschappelijke Commissie van het NKI-AVL.

Bron: NKI-AVL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen