Jeugd is gezond maar gebruikt wel steeds meer zorg

Array

In zijn oratie Het Opvoeden Verleerd bij de ingebruikneming van de Kohnstamm-leerstoel op 9 juni 2009 schetste de Amsterdamse hoogleraar algemene opvoedkunde Jo Hermanns een paradox. Uit de meeste epidemiologische studies, vaak betrekking hebbend op een langere periode en geciteerd in zijn oratie Het Opvoeden Verleerd (klik hier voor de tekst van de oratie) komt het beeld naar voren dat de gezinsopvoeding in Nederland prima verloopt. Slechts bij circa vijf procent bestaat een opeenstapeling van problemen.

In een recent internationaal vergelijkend onderzoek tussen alle Europese landen, Canada en USA naar gezondheid en welzijn van kinderen prijkt Nederland bovenaan. Tegenover deze opwekkende gegevens staat evenwel een zorgelijk beeld met een consistente en aanzienlijke toename van zorg en behandeling voor de jeugd en zijn opvoeders.

Hermanns geeft de volgende jaarlijkse Nederlandse groeicijfers over de afgelopen vijf tot tien jaar: Aanmeldingen bureaus jeugdzorg 19%, contacten Advies- en Meldpunten Kindermishandeling 16%, politiecontacten met jeugdigen 12%, geïndiceerde jeugdzorg 10%.  Tot zover dit bericht.

Op het Julius Congres Recente ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en in het middelbaar beroepsonderwijs (ROC’s) op dinsdag 16 maart 2010 te Rotterdam komt deze paradox van Hermanns uitvoerig aan de orde. Wilt u naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure en meld u aan.

Auteur: Guus Schrijvers

Noot van de redactie:

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen