De rol van suikerstructuren op het immuunsysteem

Array

Marieke Bax laat zien dat suikerstructuren, die te vinden zijn op bijvoorbeeld tumorcellen, ziekteverwekkers en immuuncellen zelf, een essentiele rol spelen in het immuunsysteem. Bepaalde suikerstructuren van ziekteverwekkers en tumorcellen kunnen immuunreacties verbeteren, terwijl andere suikerstructuren ongewilde immuunreacties, die veel voorkomen in auto-immuunziekten, kunnen remmen.

Ons lichaam wordt constant blootgesteld aan ziekteverwekkers, zoals bacterien, virussen en schimmels. Het immuunsysteem is erop gericht ons te beschermen tegen deze ziekteverwekkers. Een belangrijke cel van ons immuunsysteem is de dendritische cel. Dendritische cellen bevinden zich op strategische plaatsen in ons lichaam waar ziekteverwekkers gemakkelijk kunnen binnendringen, zoals de huid, de longen en de slijmvliezen. Na de herkenning van een ziekteverwekker verplaatst de dendritische cel vanuit het weefsel naar de lymfeklier. In de lymfeklier geeft de dendritische cel informatie aan de T-cel, die wordt gevolgd door verplaatsing van de T-cel naar de plaats van infectie om de ziekteverwekkers te doden. Naast de rol van suikerstructuren op ziektewekkers en tumorcellen, onderzocht Bax suikerstructuren van immuuncellen zelf. Zij ontdekte dat suikerstructuren betrokken zijn bij de verplaatsing van dendritische cellen richting de T-cellen in de lymfeklier. Haar resultaten duiden erop dat het plaatsen van specifieke suikers op tumorcellen een nieuwe methode kan zijn om vaccinatie strategieen te ontwikkelen voor kankerpatienten. Zij beveelt aan op basis van de resultaten van haar studie, om suikerstructuren op immuuncellen te analyseren voor vaccinatie therapieen waarin efficiente verplaatsing van immuuncellen is vereist.
* Startdatum: 27-01-2010
* Tijd: 15.45
* Locatie: Aula
* Titel: De rol van suikerstructuren op het immuunsysteem
* Spreker: M. Bax
* Promotor: prof.dr. Y. van Kooyk
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch
* Evenementtype: Promotie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen