Zorgverzekeraars Nederland gematigd positief over besluit prestatiebekostiging

Array

Het besluit van minister Klink om de prestatiebekostiging voor ziekenhuizen per 2011 in te voeren, is bij ZN gematigd positief ontvangen. “Nu kan iedereen hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het nieuwe bekostigingssysteem begin 2011 ook daadwerkelijk draait, want er moet nog heel wat gebeuren”, geeft Pieter Hasekamp, algemeen directeur ZN, als reactie op dit besluit. “Voordat we op prestatiebekostiging kunnen overgaan , moeten de prestaties van de behandelingen eerst goed omschreven zijn. Daaraan wordt al hard gewerkt in het project DBC’s op weg naar Transparantie (DOT). ” Dat project houdt in dat de huidige 30.000 DBC’s worden vervangen door zo’n 3.000 DBC-zorgproducten. Met het nieuwe bekostigingssysteem wordt niet langer het ziekenhuisbudget vastgesteld op basis van onder meer ligdagen en polikliniekbezoeken, maar zullen de goede prestaties beloond worden.

Wel plaatst Pieter Hasekamp een kritische kanttekening: “Zorgverzekeraars kunnen de zorg beter laten werken, maar het blijft natuurlijk aan de politiek om keuzes te maken over de omvang van het collectief verzekerde pakket en de hoogte van het Budgettair Kader Zorg. Het is onjuist om financiele risico’s eenzijdig bij zorgverzekeraars te leggen. De door het kabinet voorgestelde afbouw van de zogenaamde macronacalculatie leidt niet tot betere prikkels maar wel tot mogelijke risico-opslagen op solvabiliteit en premie. ZN pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de voorgenomen afbouw”

Kwaliteit en doelmatigheid
Prestatiebekostiging is in het belang van de patient, omdat zo goed mogelijk zorg geleverd kan worden. Daarnaast is het in het belang van de werknemers in de zorg, zodat zij gemotiveerd blijven in de zorg te werken. Zij worden aangespoord kwalitatief goede zorg te verlenen.  Terwijl de vergrijzing en het aantal chronisch zieken toeneemt, neemt het aantal mensen dat in de zorg werkt vanaf 2025 alleen maar af. Het is dus zaak de zorg zo doelmatig mogelijk in te richten, juist door kwaliteit en samenhang te belonen.

Door het stimuleren van kwaliteit kunnen veel kosten in de zorg worden bespaard. Door de nieuwe manier van bekostigen ontstaat meer inzicht in over- en onderbehandeling van patienten. Verzekeraars gaan een groter financieel risico lopen en worden zo geprikkeld om efficient te werken en kwaliteit te belonen. Verzekeraars en ziekenhuizen maken via prestatiebekostiging afspraken over het verbeteren van de kwaliteit van zorg én doelmatig werken. Uit de laatste CPB doorrekening blijkt dat de invoering van prestatiebekostiging in combinatie met het versterken van inkoopprikkels voor verzekeraars op middellange termijn een besparing oplevert in de orde van grote van half miljard euro.

Invoeren
Het kabinet bekijkt uiterlijk 1 oktober 2010 of aan de noodzakelijke voorwaarde voor daadwerkelijke invoering is voldaan, namelijk het gegarandeerd in de hand houden van de kosten van prestatiebekostiging. Dit is van belang om prestatiebekostiging zo verantwoord en zorgvuldig mogelijk in te kunnen voeren.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen