Medisch specialisten voorlopig gekort ondanks ondeugdelijke cijfers minister

Array

Vandaag heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bepaald dat de vrijgevestigd medisch specialisten voorlopig gekort mogen worden met 12,7%. Ondanks het feit dat de rechter vaststelde dat de korting van de minister gebaseerd is op ondeugdelijk cijfermateriaal, achtte hij de korting niet onmiskenbaar onrechtmatig. De rechter adviseert de minister en de NZa om juiste cijfers aan te leveren. De rechter vindt dat het publiek belang zwaarder weegt dan het individuele belang van de medisch specialisten. Door deze opgelegde korting zullen medisch specialisten moeten werken met een vastgesteld budget en zullen er wachtlijsten onstaan.

De rechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen. De rechter wijst de medisch specialisten op hun gemiddelde omzet van 295.000 euro en op de risico’s die horen bij het vrije ondernemerschap. De rechter uitte wel ernstige bedenkingen over de complexiteit van het declaratiesysteem van artsen. Daardoor is het moeilijk de exacte omvang van de overschrijding van specialisten te bepalen. Volgens de eerste berekeningen van VWS was dat bedrag 375 miljoen, volgens latere inzichten nog eens 137 miljoen euro extra. Volgens de rechter kan het beter zijn de korting te differentieren, maar dat zou een bezwaarschriftprocedure duidelijk moeten maken. Verenigingen van specialisten zullen daarvoor gedetailleerde gegevens moeten overleggen. Op 10 februari vindt er een hoorzitting plaats bij de NZa. De Orde is boos over de uitwerking van deze maatregel en vindt de maatregel onrechtvaardig, onbillijk, onverantwoord en onacceptabel.

• Onrechtvaardig, omdat de korting is gebaseerd op ondeugdelijke cijfers. De korting wordt achteraf opgelegd op al geleverde zorg. Dat is een ordinaire bezuiniging.
• Onbillijk, omdat deze maatregel ook die medisch specialisten treft die niet hebben bijgedragen aan de vermeende overschrijding of er zelfs op achteruit zijn gegaan.
• Onverantwoord, omdat vele medisch specialisten hierdoor in de financiele problemen komen.
• Onacceptabel, omdat deze maatregel slecht is voor de zorg en daarmee voor de patienten.

Deze maatregel heeft gevolgen voor de continuïteit en daarmee voor de kwaliteit van de zorg. Het betekent weer terug naar af. Door deze kortingen en de budgettering die boven het hoofd van medisch specialisten hangen, kunnen minder patienten worden behandeld. Ook dit vindt de Orde van Medisch Specialisten onacceptabel.

De Orde gaat zich met haar achterban beraden over de te nemen stappen.

Als medisch specialisten vragen krijgen van journalisten adviseren wij ze om contact op te nemen met Orde van Medisch Specialisten (030) 28 23 666) om een consistente boodschap uit te dragen.
Download de volledige uitspraak

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen