Jeugdzorg moet en kan beter

Array

Nederlands Jeugdinstituut lanceert webdossier over jeugdzorgstelsel
Binnenkort komt minister Rouvoet met zijn visie op jeugdzorg en – naar verwachting – met voorstellen om het jeugdzorgstelsel ingrijpend te veranderen. Een nieuwe stelselwijziging is daarbij niet uitgesloten. Vooruitlopend publiceert het Nederlands Jeugdinstituut een webdossier (www.nji.nl/evaluatiejeugdzorg) over de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg met feiten, achtergronden en standpunten van betrokken organisaties.

Het jeugdzorgstelsel zit ingewikkeld in elkaar. Oud staatssecretaris Elske ter Veld zei in 1994 al: ‘Het is een stelsel waarvan men zegt “dat bedenk je niet”.’ En dat is nog steeds het geval. Zo is de jeugdsector versnipperd, zijn verantwoordelijkheden verdeeld over diverse partijen, is er tussen de verschillende aanbieders en circuits onvoldoende afstemming en zijn er uiteenlopende financieringsstromen. Het Nederlands Jeugdinstituut wil de stelselontwikkeling ondersteunen door aandacht te vragen voor inhoudelijke vraagstukken die opgepakt moeten worden om problemen in de jeugdzorg op te lossen. In het webdossier worden die vragen opgeworpen en wordt een aanzet gedaan om vanuit een inhoudelijke visie op jeugdzorg het stelsel in te richten. Want, de jeugdzorg moet en kan beter.

Richtinggevende visie noodzakelijk
De verwachting dat de Wet op de jeugdzorg een goed instrument zou zijn om clienten snel de juiste hulp te bieden, is niet uitgekomen. De evaluatie van de wet bevestigt dit. Jongeren kunnen nog steeds niet op één plek terecht voor zorg. De vraag naar jeugdzorg groeit explosief terwijl het huidige stelsel daarop geen passend antwoord heeft. Het aanbod lichte hulp is onvoldoende waardoor de druk op de gespecialiseerde jeugdzorg toeneemt. Tot nu toe zocht de overheid een oplossing voor de problemen door verantwoordelijkheden te verschuiven, bepaalde voorzieningen op te heffen of nieuwe instituties op te zetten. Een coherente visie op het stelsel en de plek van voorzieningen daarbinnen, ontbrak echter. Een visie die richtinggevend zou moeten zijn voor de inrichting van het jeugdzorgstelsel.

Debat over het stelsel laait op

De evaluatie van de Wet op de jeugdzorg en de door minister Rouvoet aangekondigde visie heeft het debat over de inrichting van het stelsel doen oplaaien. Betrokken partijen als VNG, IPO, MOgroep, ActiZ en GGZ-Nederland hebben hun standpunten naar buiten gebracht. Anderen zijn nog druk doende hun positie te bepalen. Opvallend is de eensgezindheid over de noodzaak het lichte ambulante aanbod te verbeteren en zoveel mogelijk te voorkomen dat problemen escaleren in een beroep op geïndiceerde zorg. Ook meer samenwerking en minder financieringsstromen staan hoog in het vaandel. Wie over welke voorzieningen en zorg de regie moet krijgen, daarover verschillen de meningen. En, hoe dit alles zich naar de praktijk vertaalt, is niet altijd even duidelijk.

Direct naar het webdossier Evaluatie Wet op de jeugdzorg: www.nji.nl/evaluatiejeugdzorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen