Dialysecentrum Isala in Meppel officieel geopend

Array

Dialysecentrum Isala in Meppel officieel geopend
Gisteren heeft de officiele opening plaatsgevonden van het Dialysecentrum Isala in Meppel. Een belangrijke rol hierbij was weggelegd voor de oudste patient van het Dialysecentrum Isala, mevrouw Bezembinder-Piest. Op haar verjaardag mocht zij samen met de heer Robbin Thieme Groen, lid Raad van Bestuur Isala klinieken, en de heer Titus Visser, lid Raad van Bestuur Diaconessenhuis Meppel, de nieuwe vestiging feestelijk onthullen. In oktober 2009 is de vestiging in gebruik genomen. Inmiddels maken 32 patienten gebruik van deze dienstverlening, die inmiddels ook is voorzien van een polikliniek voor nierpatienten.

Passieve en actieve behandeling
Het dialysecentrum Isala in Meppel beschikt over twaalf dialysestations voor hemodialyse. Zowel de actieve (hoteldialyse) als passieve (centrumdialyse) behandeling wordt aangeboden. Bij de actieve behandeling worden patienten gestimuleerd en geïnstrueerd tot maximale zelfredzaamheid. Tevens worden patienten en degenen die hen assisteren, opgeleid tot het uitvoeren van de hemodialysebehandeling in de thuissituatie. Dit is ook mogelijk voor de nachtelijke thuisdialyse.
Bij de passieve behandeling verrichten dialyseverpleegkundigen de meeste handelingen, zoals de voorbereidingen voor de dialyse, het aanprikken van de shunt, het aansluiten, het bedienen van de apparatuur en de nazorg. Als dat mogelijk is, verricht de patient bepaalde handelingen zelf, zoals het meten van de bloeddruk. Voor acute, complexe zorg van nierpatienten buiten kantooruren wordt terug gevallen op het dialysecentrum van de Isala klinieken in Zwolle.

Samenwerking
Het dialysecentrum in Meppel is een samenwerking tussen Zorgcombinatie Noorderboog, waar het Diaconessenhuis Meppel deel van uitmaakt, en de Zwolse Isala klinieken. Het ziekenhuis in Zwolle signaleert een toename van het aantal nierpatienten dat dialyse nodig heeft. Een deel van deze patienten is afkomstig uit de regio Meppel. De Isala klinieken willen deze patienten in hun eigen omgeving dialyse bieden. Zorgcombinatie Noorderboog wil de zorg voor nierpatienten uit Meppel optimaliseren en deze patienten graag de service bieden om in Meppel te kunnen dialyseren.

Voorzieningen
Het Dialysecentrum Isala is gerealiseerd in een zelfstandig gebouw vlak naast de hoofdingang van het Diaconessenhuis. Het is daardoor goed bereikbaar voor patienten en bezoekers. Bovendien zijn vlakbij deze locatie medische diensten gevestigd, zoals de röntgenafdeling, het laboratorium en de apotheek. Dit is belangrijk, omdat patienten van het Dialysecentrum Isala ook gebruik kunnen maken van diverse medische en ondersteunende diensten van het Diaconessenhuis Meppel.

Recente artikelen