Ernst van ziekte essentieel voor behandeling patiënt en epidemiologisch onderzoek

Array

De ernst van een ziekte is essentieel voor de behandeling van de individuele patient, maar ook voor epidemiologisch onderzoek. Hiervoor moeten goede objectieve maten worden ontwikkeld, zoals geneesmiddelgebruik of biologische maten. Karin Velthove gebruikte bij haar onderzoek astma en COPD als voorbeeld om maten voor de ernst van ziekte te bestuderen. Uit de resultaten bleek dat patienten met een verergering van hun ziekte die thuis werden behandeld met alleen corticosteroiden of corticosteroiden samen met antibiotica minder kans hadden op een ziekenhuisopname. Goede controle door arts en apotheker van patienten met een hoog risico kan ervoor zorgen dat een plotselinge verergering in een vroeg stadium ontdekt wordt en dat de behandeling zo snel mogelijk kan starten. Het aantal en de vorm van neutrofielen (bepaalde witte bloedcellen) zijn andere maten voor de ernst van ziekte in astma en COPD. Hierbij is het belangrijk om ermee rekening te houden dat deze maten voornamelijk bij ziekere patienten worden gemeten. Zonder correctie hiervoor kan dit leiden tot verstoring in epidemiologische studies. Velthove concludeert dat de identificatie en evaluatie van maten voor de ernst van ziekte essentieel is voor de behandeling van de individuele patient, maar ook voor epidemiologisch onderzoek. Er is meer onderzoek nodig om de toegevoegde waarde van deze maten voor de ernst van ziekte in de klinische praktijk te bewijzen. Studies die de klinische praktijk, klinische chemie en farmaco-epidemiologie samenbrengen, voegen maten voor ernst van ziekte toe aan de multidisciplinaire gezondheidszorg die nodig is voor patienten met ernstig astma en COPD.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen