Zorgtoeslag wordt minder

Array

De zorgtoeslag gaat vanaf 2011 jaarlijks met enkele euro’s omlaag. Het kabinet heeft dit besloten om de oplopende kosten te beperken. Huishoudens rond het minimum krijgen 3 euro per jaar minder dan aanvankelijk was begroot; huishoudens met een modaal inkomen krijgen ongeveer 7 euro per jaar minder. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de premie voor een zorgverzekering. Met de nieuwe maatregel, die over 30 jaar wordt uitgesmeerd, wil het kabinet de toekomstige stijging van zorgtoeslag-uitgaven tegengaan. Het gaat om 1,8 miljard euro.

De laagste inkomens worden zoveel mogelijk ontzien. De maatregel houdt in de dat huishoudens ook in de toekomst gecompenseerd worden voor een stijging van de nominale premie, alleen niet meer voor honderd procent. Verder wordt met de geleidelijke invoering van de maatregel voorkomen dat het aantal huishoudens dat in aanmerking komt voor de zorgtoeslag sterk stijgt.

Zorgtoeslag geleidelijk omlaag
In het Aanvullend Beleidsakkoord is vorig jaar afgesproken dat er 2,4 miljard euro (0,4 procent van het Bruto Binnenlands Product) moet worden bespaard op de curatieve gezondheidszorg. In het akkoord staat dat tenminste de helft daarvan word ingevuld met de zorgtoeslag en de rest door doelmatiger werken in de zorg. Zorgtoeslag is een
tegemoetkoming in de premie voor een zorgverzekering. In de brief ‘Waardering voor betere zorg’, over de invoering van een nieuwe bekostiging van ziekenhuizen (prestatiebekostiging), heeft minister Klink van Volksgezondheid. Welzijn
en Sport de maatregelen om doelmatiger zorg te verlenen uitgewerkt. Het CPB heeft geconcludeerd dat de besparing op lange termijn waarschijnlijk in de orde van grootte van een ½ miljard euro ligt (0,1 procent BBP). Het kabinet heeft besloten de rest, 1,8 miljard euro, in te vullen met het beperken van de toekomstige oploop van de zorgtoeslag. De maatregel zal geleidelijk, uitgesmeerd over 30 jaar, vanaf 1 januari 2011 worden ingevoerd. Hierbij worden de laagste inkomens zoveel mogelijk ontzien. Huishoudens rond het minimum krijgen per jaar circa 3 euro minder zorgtoeslag dan anders het geval was geweest, huishoudens met een modaal inkomen circa 7 euro per jaar. De maatregel houdt in de dat huishoudens ook in de toekomst gecompenseerd worden voor een stijging van de nominale premie, alleen niet meer voor 100%. Verder wordt met de geleidelijke invoering van de maatregel voorkomen dat het aantal huishoudens dat in aanmerking komt voor de zorgtoeslag sterk stijgt. De maatregel voorziet in een zeer geleidelijke verhoging van het deel van de nominale premie dat elk huishouden zelf moet betalen.

Ook na invoering van de doelmatigheidsmaatregelen wordt verwacht dat de zorguitgaven per jaar harder zullen
stijgen dan de inkomens. Om die stijgende zorgkosten te kunnen opvangen, zal de nominale zorgpremie ook harder moeten groeien dan de inkomens. Door de groei van de nominale zorgpremie neemt ook het beroep op de zorgtoeslag toe. Op dit moment staat in de wet op de zorgtoeslag dat als de gemiddelde nominale premie plus het gemiddeld
eigen risico dat een tweepersoonshuishouden moet betalen meer dan 5 procent van hun gezamenlijk inkomen bedraagt, men dat meerdere terugkrijgt in de vorm van zorgtoeslag. Doordat de stijging van de inkomens achterblijft bij de zorguitgaven zullen, bij ongewijzigd beleid, op termijn veel meer huishoudens recht hebben op zorgtoeslag, terwijl alle huishoudens die al zorgtoeslag krijgen een steeds hoger bedrag ontvangen. Op dit moment ontvangen ruim 5 miljoen Nederlandse huishoudens zorgtoeslag. Een alleenstaande heeft recht op zorgtoeslag als het inkomen niet hoger is dan 33.750 euro, gehuwden of samenwonenden als het inkomen niet hoger is dan 50.000 euro. Ook na
deze maatregel zal het aantal huishoudens dat recht heeft op zorgtoeslag blijven groeien,
maar minder dan op grond van de huidige regelgeving.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen