Nieuwe kliniek voor zware psychiatrische stoornissen

Array

Inforsa opent vandaag de deuren van een gesloten kliniek voor mensen met zeer zware psychiatrische stoornissen. De kliniek voor Langdurige Intensieve Zorg (LIZ) richt zich op mensen die in de reguliere GGZ niet verder geholpen kunnen worden vanwege de complexiteit van hun stoornis of gedragsproblematiek. Inforsa verwacht deze mensen te kunnen helpen aan de hand van langdurige zorg in combinatie met een orthopedagogische benadering; een behandeling die in de reguliere GGZ nog niet wordt toegepast.

Nieuwe plek voor nieuwe kans
De kliniek is speciaal ontwikkeld vanwege de toenemende vraag naar behandelplekken voor mensen die in de huidige GGZ stranden. Tot nu toe konden mensen met complexe psychiatrische problemen terecht in een Kliniek Intensieve Behandeling (KIB), waar er in Nederland drie van zijn. Inforsa beheert één van deze klinieken. De clienten kunnen op deze afdelingen maar voor maximaal een half jaar behandeld worden. Vanwege gedragsproblematiek en de complexiteit van sommige stoornissen is dit niet altijd lang genoeg. Om deze clienten toch te kunnen behandelen biedt de nieuwe kliniek van Inforsa ruimte voor vijf jaar behandeling. In deze periode blijft de verwijzende GGZ instelling betrokken en wordt gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden om de client na de behandeling in de LIZ weer terug te laten keren naar de verwijzende instelling  of naar een andere passende plek.

Orthopedagogische behandeling

In de nieuwe kliniek wordt gebruik gemaakt van een orthopedagogische visie, nu voornamelijk nog toegepast in de kinder- en jeugdzorg en de gehandicaptenzorg.  “De reguliere psychiatrische behandelingen richten zich voornamelijk op de stoornissen. Door orthopedagogie toe te voegen aan de behandeling kunnen we ons ook veel meer richten op de mens achter de client en niet alleen op de ziekte,” aldus Marion van Bruggen, Hoofd Behandelzaken LIZ. “We focussen hierbij op vaardigheden en mogelijkheden die een client nog wel heeft en proberen die geleidelijk te vergroten.”

Om mensen met een complexe stoornis te behandelen met deze nieuwe methode is echter wel tijd nodig, iets waar het in de reguliere GGZ vaak aan ontbreekt. “Reguliere GGZ-instellingen zijn vooral bezig om mensen met deze complexe stoornissen in toom te houden. Ze komen niet meer toe aan behandeling en hebben geen ruimte om de zorg te intensiveren,” aldus Van Bruggen.

Plekken hard nodig

In Nederland zijn er rond de 250 mensen met een complexe psychiatrische stoornis. In de regio Amsterdam zijn dit er ongeveer 50. Op dit moment is er voor deze mensen geen plek waar ze voor langere tijd behandeld kunnen worden. Een belangrijk reden voor Inforsa om zo snel mogelijk te beginnen, startend met acht bedden. Aan het eind van dit jaar wil de instelling hier nog eens negen bedden aan toevoegen. Uiteindelijk hoopt Inforsa over 48 bedden te beschikken. “Het belangrijkste is dat we nu al plek kunnen bieden aan een aantal mensen die dit hard nodig hebben,” zegt Van Bruggen.

Veiligheid en geborgenheid

In de nieuwe kliniek staat veiligheid, maar vooral geborgenheid hoog in het vaandel. Zo heeft elke client een eigen kamer met badkamer. Verder is er een huiskamer met verschillende zithoeken en is er een speciale comfortroom waar clienten zich kunnen terugtrekken. Mochten de clienten echter contact zoeken, dan is er altijd een clientondersteuner aanwezig om mee te praten. Daarnaast is er een ruimte waar de clienten kunnen  deelnemen aan verschillende activiteiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen