Nictiz organiseert conferentie ‘Eenheid van Taal’

Array

Hoe kunnen artsen patientgegevens eenduidig interpreteren en hoe kunnen computers hen daarbij optimaal ondersteunen? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede conferentie ‘Eenheid van Taal’ van Nictiz op woensdag 24 maart 2010. Met specialisten uit de zorg, een vertegenwoordiging uit de ICT sector en beleidsmakers slaat de conferentie de brug tussen theorie en praktijk.

In het programma is veel aandacht voor praktijkvoorbeelden. Deskundige en inspirerende sprekers uit ziekenhuizen, laboratoria en koepelorganisaties vertellen over hun ervaringen. Zo bespreekt het Maasstad Ziekenhuis haar initiatief voor een zogenaamd ‘kerndossier’ met patientinformatie voor de Rotterdamse Ziekenhuizen en gaat het Nederlands Huisartsen Genootschap in op eenheid van taal bij het gebruik van laboratoriumgegevens. Bijzonder is ook de komst van David Markwell, de bedenker van CliniClue, een programma om het medische terminologiestelsel SNOMED CT te kunnen bekijken en doorzoeken.

Om eenheid van taal te bereiken is samenwerking tussen specialisten uit de zorg en IT noodzakelijk. Nictiz brengt deze partijen bijeen. Door standaardisatie van gegevens in computersystemen kunnen zorgverleners efficienter werken en wordt de zorg aan patienten verbeterd.

Workshops

De conferentie heeft een interactieve opzet. Tijdens vier workshops kunnen de deelnemers concreet meedenken over de realisatie van eenheid van taal in de zorg. Achter een laptop ervaren zij zelf hoe verwarrend de uitgebreide medische terminologie op dit moment is. CliniClue biedt uitkomst voor SNOMED CT. Ook kunnen deelnemers meedenken over de ideale weergave van gegevens op het beeldscherm. De workshop over het nut van Detailed Clinical Models en het forum over Eenheid van Taal in Nederland bieden ruimte voor dialoog.

Deelnemers kunnen zich online voor de conferentie aanmelden via www.nictiz.nl. Deelname kost € 245,00. De lunch en netwerkborrel zijn inbegrepen. Ook ontvangen deelnemers een uitgebreide informatiemap over de conferentie. Voor deze conferentie is accreditatie aangevraagd bij de NVMM.

Recente artikelen