Veel nederlanders hebben last van tandvleesontsteking

Array

De Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten (NVM) heeft in het weekend van 22-23-24 januari 2010 het tandvlees van de bezoekers van de Nationale Gezondheidsbeurs gescreend. In totaal namen er 249 bezoekers plaats in de stoel van de mondhygienist.
Van de 249 gescreende bezoekers waren er 192 (77%) vrouw en 57 (23%) man. De gemiddelde leeftijd was 42 en varieerde van 9 tot 80 jaar. Bij 99% van de  bezoekers werd ontstoken (bloedend) tandvlees geconstateerd. Daarvan bleek dat bij 66% van de bezoekers de ruimtes tussen tand en tandvlees op 1 of  meerdere plaatsen verdiept waren. Het laatste kan duiden op gevorderde ontsteking en afbraak van steunweefsels en kaakbot. De NVM is geschrokken van
het hoge percentage mensen met (ernstige) tandvleesontsteking.
Uit de screening bleek dat 95% van de bezoekers onder controle bij een tandarts is. Opvallend is dat 65% van de bezoekers nog nooit een mondhygienist heeft bezocht. De meeste bezoekers zijn niet op de hoogte van het feit dat
tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak. Om ontsteking te stoppen en te voorkomen dat er weefsels blijvend verloren gaan, is een goede mondhygiene en behandeling noodzakelijk. Beter nog is door goede
mondhygiene ontstekingen te voorkomen. De mondhygienist voorziet mensen uit alle leeftijdsgroepen (0-100) van persoonlijk advies, mondhygiene instructie en adequate behandeling.
De Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten is een ruim 2300 leden tellende beroepsvereniging voor alle mondhygienisten in Nederland. Zij heeft als doel om de positie van de mondhygienist in Nederland te versterken, de kwaliteit van deberoepsuitoefening te stimuleren, het beroep verder te ontwikkelen, de belangen te behartigen en de onderlinge contacten van mondhygienisten te bevorderen.

Bron: NVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen