Arts leest via hersenscan gedachten van comapatiënt

Array
De Vlaamse neuroloog Steven Laureys, die wereldberoemd werd na zijn ontdekking dat de Limburgse comapatient Ron Houben 23 jaar bewust geleefd heeft, is er nu in geslaagd om met een patient in vegetatieve toestand te communiceren door diens hersenactiviteit te meten.
Het onderzoek gebeurde door de Brain Science Unit van de universiteit van Cambridge en de Coma Science Group van het universitair ziekenhuis Sart-Tilman in Luik, geleid door Laureys.

Laureys en zijn teams werkten de voorbije drie jaar zowel in Cambridge als in Luik met 23 patienten in een vegetatieve toestand. Al die patienten waren onmachtig om te reageren op prikkels. Hun hersenactiviteit werd gemeten in een scanner. Bij vier van de 23 patienten kon Laureys tekenen van bewustzijn waarnemen. Bij één patient overtroffen de tests alle verwachtingen: hij slaagde erin om op gesloten vragen met ‘ja’ en ‘neen’ te antwoorden.

Volgens Laureys kun je zoiets optimaal doen met een gezonde patient. Met een patient met gehavende hersenen ligt zoiets minder voor de hand. De ontdekking van professor Laureys en zijn team is enorm belangrijk. ‘Je geeft de patient op die manier als het ware zijn zelfbeschikkingsrecht terug – over de juridische gevolgen daarvan durf ik nog niet eens te denken. Deze ontdekking zal hulpverleners die met vegetatieve patienten te maken hebben, ook twee keer doen nadenken over wat ze met die patient doen.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen