Start hepatitis B campagne gericht op Chinese gemeenschap in Den Haag en omstreken

Array

Vanochtend gaf Bert van Alphen, Wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie het officiele startsein voor een hepatitis B-campagne in Den Haag en omstreken. De GGD nam de eerste bloedtesten van de campagne af bij de heer Kin Ping Cheung, voorzitter van Stichting de Chinese Brug, de heer Melvin Chang, voorzitter van Chinatown, en de heer Wai-Kin Chung van het Inspraakorgaan Chinezen (IOC). De campagne is gericht op de Chinese bevolking en is een gezamenlijk initiatief van de GGD Den Haag, het Medisch Centrum Haaglanden, het Nationaal Hepatitis Centrum, Stichting de Chinese Brug en Unit Intercultural.

China aan de Noordzee
De campagne ‘China aan de Noordzee’ heeft tot doel om de Chinese bevolking in Haaglanden te informeren over de oorzaken en gevolgen van hepatitis B, hoe een besmetting is te voorkomen en hoe de ziekte behandeld kan worden. Het testen van Chinezen op de aanwezigheid van het hepatitis B- virus vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Alleen via een bloedtest kan namelijk worden vastgesteld of iemand dit virus (meestal ongemerkt) bij zich draagt. Op zaterdag 13 februari, tijdens de festiviteiten van het Chinees Nieuwjaar in het Atrium van het Stadhuis van Den Haag, worden de eerste gratis bloedtesten aangeboden aan de Chinese bevolking. Gedurende de campagneperiode biedt de GGD Den Haag op diverse plaatsen gratis bloedtesten aan en wordt voorlichting over hepatitis B gegeven bij Chinese verenigingen en buurthuizen en tijdens festiviteiten waar veel Chinese bezoekers verwacht worden. In diverse wijken waar veel Chinezen wonen, worden campagnefolders en posters uitgedeeld. De campagneperiode duurt tot en met mei 2010.

Wereldwijd gezondheidsprobleem
Hepatitis B is een groot gezondheidsprobleem: wereldwijd hebben meer dan 2 miljard mensen een besmetting met het hepatitis B virus doorgemaakt. 350 miljoen van hen zijn er niet in geslaagd om het virus uit het lichaam te verwijderen en zijn sindsdien drager. Elk jaar sterven ongeveer 1 miljoen mensen aan de late gevolgen van dit dragerschap. Hepatitis B is geen specifiek Chinees probleem, maar komt met name in Zuid-Oost-Azie vaak voor. In dit gebied is ongeveer 8 tot 10 procent van de bevolking drager van dit virus, alleen in China zijn dit er al 170 miljoen. Het virus wordt meestal overgebracht tijdens de geboorte en geeft dan geen klachten. Op latere leeftijd kan men besmet raken door bloed-bloedcontact, zoals bij bloedende wondjes of onbeschermd seksueel contact. Als iemand het virus bij zich draagt, zal diegene hier meestal niets van merken. Het virus kan intussen de lever wel ernstig beschadigen. Voorbeelden van levensbedreigende effecten op de lange termijn zijn levercirrose en leverkanker. Door die late gevolgen van Hepatitis B is leverkanker in China de meest voorkomende kwaadaardige ziekte. In Haaglanden wonen ruim 10.000 etnische Chinezen, waarvan ongeveer 8 tot 10 procent van de volwassen bevolking drager is van het hepatitis B virus.

Rotterdams succes
In 2009 werd in Rotterdam voor de eerste keer door lokale instellingen, overheden en vertegenwoordigers van de doelgroep zoals de Chinese belangenbehartiger Wah Fook Wui nauw samengewerkt in een gezondheidscampagne. Ook in Rotterdam richtte men zich op Hepatitis B. Na het grote succes waarbij ca. 14% van de Chinese bevolking zich liet testen, heeft men in de regio Den Haag nu ook de handen

Positieve boodschap
Ondanks de alarmerende cijfers over de hoeveelheid dragers met hepatitis B draagt  de campagne “China aan de Noordzee” nadrukkelijk een positieve boodschap uit. Met deze campagne worden namelijk mensen opgespoord die besmet zijn met het hepatitis B virus en, indien nodig, kunnen zij worden behandeld om ernstige effecten van een hepatitisinfectie te voorkomen.Tijdens de campagne zal aan de Chinese bevolking die nog niet besmet is met het hepatitis B virus bescherming worden aangeboden door middel van voorlichting en vaccinatie.

Informatie
Meer informatie over hepatitis B, de campagne en een campagnekalender is te vinden op: www.zegneetegenhepatitisB.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen