‘De patiënt maakt deel uit van zijn eigen zorgteam’

Array

Op vrijdag 29 januari vond bij Nictiz een internationale workshop plaats met als thema e-patient services. Tien vertegenwoordigers van ministeries en ‘Nictiz-achtige organisaties’ uit verschillende Europese landen presenteerden de ontwikkelingen, ervaringen en issues vanuit hun eigen land met e-patient services. Daarnaast werden enkele veelvoorkomende issues besproken op zoek naar succesfactoren. De deelnemers waren enthousiast en dit initiatief zal zeker een vervolg krijgen.

Tijdens de workshop kwam naar voren dat de patient niet alleen centraal staat, maar ook een actieve rol als partner in zijn eigen gezondheid gaat spelen met behulp van ICT en (vooral) internet. In een vooraf opgesteld format presenteerden de landen hun aanpak voor de gekozen thema’s: Informed Consent, toegang patient tot het EPD, personal health records, patientenportalen en e-patient/health2.0-diensten zoals online-afspraak maken, emailconsult, telemonitoring, ‘dr. Google’, keuze- en beoordelingssites.

Internationale verschillen en overeenkomsten
De deelnemers uit Engeland, Denemarken, Frankrijk, Estland, Schotland, Oostenrijk, Belgie, Spanje, Zweden en natuurlijk Nederland gaven na afloop aan dat het delen van de ervaringen met  andere landen zeer nuttig is. Soms heeft men weleens het gevoel  dat de onderwerpen alleen in eigen land spelen. Echter de presentaties, ervaringen en discussies bewezen het tegendeel en leverden veel nieuwe inzichten en ideeen op.  Ook werd duidelijk dat bij de discussies over e-patient ontwikkelingen niet alleen technische, juridische of financiele aspecten een belangrijke rol spelen, maar aandacht voor communicatie, cultuur en psychologie belangrijke randvoorwaarden voor succes zijn. In de middagsessie werd onder andere aandacht besteed aan het dilemma veiligheid versus gebruiksvriendelijkheid bij toegang voor patienten, interpretatie van medische gegevens door patienten, reserves bij zorgverleners voor transparantie, nut en gebruik van gegevens in een personal health record en ‘last but not least’ de behoeften van de patient versus de behoeften van zorgverleners.

Een metafoor ingebracht door de Zweedse delegatie vond brede bijval in de workshop: ‘Niet de patient staat centraal maar de behoefte van de patient, en de patient maakt deel uit van het team dat rondom die behoefte opgesteld staat’.

Vervolg
Alle deelnemers gaven bij de afsluiting van de workshop aan, graag inhoudelijk over deze ontwikkelingen met elkaar in contact te willen blijven. Want ondanks verschil in bijvoorbeeld cultuur, aanpak, gemaakte (ICT-)keuzes en wetgeving was iedereen het erover eens dat veel van de bediscussieerde thema’s in alle landen in de komende jaren aandacht zullen krijgen bij de verdere eHealth ontwikkelingen.

Nictiz zal de eerste fase van deze discussie faciliteren. Parallel zullen ook uitkomsten van de workshop gebruikt worden voor de discussies die in Nederland zelf plaatsvinden. Een steeds grotere groep patienten wil actief participeren in de zorg voor de eigen gezondheid en Nictiz zal in 2010 aandacht blijven besteden aan de rol van e-patient services in de Nederlandse eHealth aanpak.

Recente artikelen