Implantaat in gewricht heeft averechts effect op kraakbeen

Een defect in het kraakbeen van de knie geneest niet vanzelf. Het is de start van artrose en leidt meestal tot het plaatsen van een kunstknie. Een veelbelovende behandeling is het plaatsen van een klein metalen implantaat dat het defect precies opvult. Hoewel een degelijke onderbouwing ontbreekt, wordt deze behandeling al toegepast bij mensen.

Roel Custers onderzocht het effect van kleine metalen implantaten in de knie van zowel konijnen als geiten. Hij gebruikte verschillende materialen, waaronder geoxideerd zirconium en kobalt-chroom. Tot zijn verrassing zag Custers dat het plaatsen van zo’n implantaat in de rest van het gewricht juist kraakbeenschade veroorzaakt, ongeacht het gebruikte materiaal of de follow-up periode. Bovendien ziet hij dezelfde kraakbeenschade optreden na het toepassen van een al bekende techniek (de controlegroep in zijn onderzoek). Hoe dan ook raadt Custers aan om terughoudend te zijn met het plaatsen van kleine metalen implantaten als behandeling voor kraakbeendefecten.

04-03-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Roel Custers, Geneeskunde
Proefschrift: Metal implants in treatment of cartilage defects
Promotor 1: Prof. dr. W.J.A. Dhert
Promotor 2: Prof. dr. A.J. Verbout
Copromotor 1: Dr. D.B.F. Saris
Copromotor 2: Dr. L.B. Creemers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen