Senator Dupuis: EPD is een zee van ellende, megalomaan en een overtrokken prestigeproject

0
186

Een kleine half miljoen Nederlanders wil niet in het elektronisch patienten dossier (EPD) van minister Ab Klink worden opgenomen. Uit cijfers die De Pers bij het ministerie van Volksgezondheid opvroeg, blijkt dat er inmiddels 462.000 bezwaren zijn binnengekomen. Een stijging van 40% ten opzichte van begin vorig jaar, toen de teller op 330.000 bleef steken. Volgens voorstanders zou het EPD medische missers moeten voorkomen en levens redden, maar dat is nooit bewezen. Maar het dossier moet en zal er komen en zou er eigenlijk al moeten zijn. In het regeerakkoord van Balkenende IV stond het EPD gepland voor 2009. Dat is door vertraging inmiddels verschoven naar eind 2010, maar waarschijnlijk wordt ook dat niet gehaald: de Eerste Kamer is kritisch. Zeer kritisch. Naast de weinige animo binnen de medische wereld, spelen ook andere bezwaren zoals veiligheid, privacy, juridische zaken en financien een rol.

“De gedachte dat je veel levens redt is niet onderbouwd en dat geloven we ook niet”, zegt senator Heleen Dupuis (VVD), vicevoorzitter van de Eerste Kamer- commissie voor Volksgezondheid. Ze noemt het EPD “een zee van ellende, megalomaan en een overtrokken prestigeproject. Er is helemaal geen haast en als de Eerste Kamer straks niet instemt, is het een enorme verspilling van belastinggeld.” Maar de EPD-trein dendert voort. Dupuis vraagt zich af waarom het zo snel moet.

Ondanks de kritische houding gaat minister Klink onverstoord verder. Als de Eerste Kamer voor het EPD stemt, moet iedere zorgverlener verplicht zijn patientengegevens beschikbaar maken voor het EPD.Dupuis ziet het voorstel niet door de Eerste Kamer komen. Op negen december hield de Eerste Kamer een besloten expertbijeenkomst over het elektronisch patientendossier, waarvan nu het verslag online is verschenen. In december hield de Eerste Kamer een besloten bijeenkomst met allerlei experts. Het verslag daarvan zou volgende week worden gepubliceerd, maar dat is verschoven naar april omdat er nog zoveel vragen openstaan.

Bron: De Pers

Vorig artikelAtrium MC ziet zich genoodzaakt tijdelijk OK-complex te bouwen
Volgend artikelUit Vrije Wil verzamelt binnen vier dagen 40.000 steunbetuigingen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.