Ziekenhuis in Harderwijk overweegt aangifte verbale bedreiging

Array

Zorgvuldige overweging is belangrijk
In ziekenhuis St Jansdal heeft in de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 februari een incident plaatsgevonden, waarbij een medewerker van het ziekenhuis verbaal bedreigd is door familieleden van een overleden man. De familie mocht in eerste instantie van justitie niet bij het lichaam van hun naaste. Nadat justitie het lichaam vrijgegeven had, mochten medewerkers van het ziekenhuis de familie weer toelaten. Deze bezoeken hebben in alle rust kunnen plaatsvinden.

Duidelijk kan gesteld worden dat er in dit geval geen sprake is van angst om aangifte te doen. St Jansdal en de betrokken medewerkers willen zorgvuldig overwegen of de verbale bedreiging zodanig ernstig was, dat aangifte op zijn plaats is.

In het kader van het project `Veilige Zorg’ heeft St Jansdal met politie en justitie afspraken gemaakt hoe om te gaan met dit soort incidenten. Een van de mogelijkheden is het uitdelen van een gele of rode kaart. Waarbij geel staat voor een waarschuwing en rood voor het ontzeggen van de toegang tot het ziekenhuis.

Komende week beraadt het ziekenhuis zich op de vraag hoe gereageerd moet worden op deze situatie. Los van dit incident is ook St Jansdal voorstander van een regeling dat ook anoniem aangifte gedaan kan worden. In het kader van het project “Veilige Zorg” is deze kwestie ook al meerdere malen aan de orde
geweest.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen