Bonus huisarts voor bloedafname niet toegestaan

Array

NZa geeft ziekenhuis aanwijzing tot naleving declaratieregels
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een ziekenhuis in het zuidoosten van het land een aanwijzing gegeven omdat zij de declaratieregels niet naleeft. Het ziekenhuis betaalt vergoedingen aan huisartsen voor het afnemen van bloed. Dit is niet toegestaan volgens de wet. Het ziekenhuis krijgt een aanwijzing en geen boete van de NZa omdat zij haar manier van vergoeden zelf ter toetsing heeft voorgelegd.

Uit onderzoek van de NZa blijkt dat het betreffende ziekenhuis in de afgelopen twee jaar circa 70.000 euro heeft uitgekeerd aan huisartsen (€ 4,50 per bloedafname). Dat is in strijd met de wet (artikel 35, lid 2 van de Wmg) want de NZa heeft hiervoor geen tarief of prestatie vastgesteld. De kosten voor het afnemen van bloed door een huisarts zitten al in het consulttarief. Een ziekenhuislaboratorium mag een huisarts hier dus geen bonus voor geven. De NZa heeft ziekenhuizen en huisartsen hier sinds 2007 al verschillende keren op gewezen.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen