Nederland krijgt rondreizende darm

Array

Darmkankermaand maart
In het kader van de campagne Darmkankermaand maart zal er een grote opblaasbare darm door het land reizen. Met behulp van deze darm wordt het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht gebracht. Vroege opsporing van darmkanker geeft namelijk meer kans op genezing. Ook wordt hiermee geprobeerd het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt namelijk dat ruim 18 procent[1] van de ondervraagden nog steeds moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. En dat zelfs 28 % niet naar de huisarts gaat bij een verandering in de ontlasting, terwijl dit een alarmsignaal kan zijn voor darmkanker.

Opblaasbare darm
Om het taboe rondom darmkanker te doorbreken, worden er tijdens Darmkankermaand maart een aantal activiteiten ingezet. Een daarvan is de opblaasbare darm, die voor het eerst in Nederland op de Huishoudbeurs van 13 februari tot en met 21 februari te bezichtigen is. In maart begint de tour langs de ziekenhuizen met de opblaasbare darm. Bezoekers kunnen door de darm heen lopen en zien hoe de darm ervan binnen uitziet. Darmpoliepen en andere afwijkingen die in de darm kunnen voorkomen, zijn zichtbaar gemaakt. Een andere activiteit in het kader van Darmkankermaand maart is de plaatsing van een enquête en een interview met Prof. Dr. E.J. Kuipers, hoofd van de afdeling MDL-ziekten en de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, over het belang van vroege opsporing, op www.darmkanker.info. Op deze website kan iedereen alle informatie vinden over darmkanker, zoals de alarmsignalen, behandelmethoden en risicofactoren.

Darmkanker

Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is deze ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Helaas hangt rond darmkanker nog altijd een taboesfeer. Mensen vinden het niet prettig om te praten over alles wat te maken heeft met de stoelgang. Dit is een van de redenen waardoor patienten vaak pas in een (te) laat stadium naar hun arts gaan. Om meer aandacht te vragen voor darmkanker, het belang van vroege opsporing en een alerte houding te benadrukken is de maand maart internationaal uitgeroepen tot Darmkankermaand

Darmkankermaand maart
De Maag Lever Darm Stichting en de verschillende patientenorganisaties hebben dit jaar de handen ineengeslagen om in maart 2010 activiteiten in het kader van Darmkankermaand maart te organiseren. De activiteiten worden ondersteund door de Dutch Surgical Colorectal Audit en farmaceutisch bedrijf Roche Nederland BV.

Dutch Surgical Colorectal Audit www.dsca.nl

Maag Lever Darm Stichting www.mlds.nl

Polyposis Contactgroep www.polyposis.nl

Roche Nederland BV www.roche.nl

Stichting Doorgang www.stichtingdoorgang.nl

Vereniging HNPCC www.hnpcc.nfk.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen