Ziekenhuis moet medische dossiers aan NZa overhandigen in fraudeonderzoek

Array

Het Ommelander Ziekenhuis moet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) inzage geven in tachtig medische dossiers. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt dat de NZa recht heeft op inzage, ondanks een beroep van het ziekenhuis op het medisch beroepsgeheim.

Bij uitspraak van 11 februari 2010 heeft het College beslist op het beroep van de Stichting A Ziekenhuisgroep tegen een aan een informatieverzoek van de NZa verbonden last onder dwangsom. In de uitspraak heeft het College de principiele argumenten van de stichting tegen het vorderen van inzage in of afgifte van medische persoonsgegevens verworpen. Anders dan door de stichting is aangevoerd, bieden de toepasselijke bepalingen van de Wet marktordening gezondheidszorg (de artikelen 61, 65 en 66 Wmg) volgens het College een deugdelijke grondslag voor NZa om een dergelijke inzage of afgifte van een zorgaanbieder te verlangen. Het College concludeert dat van de door de stichting gestelde strijd met artikel 8 EVRM, de Wet bescherming persoonsgegevens of met de medische geheimhoudingsplicht geen sprake is.

Niettemin komt het College tot een vernietiging van de opgelegde last onder dwangsom, omdat deze handhavingsmaatregel gelet op de omstandigheden van het geval niet proportioneel wordt geacht.
Het College heeft in dit verband overwogen dat NZa op grond van artikel 76 Wmg de bevoegdheid heeft aan de stichting ter handhaving van de verplichting gegevens te verstrekken, een aanwijzing te geven. Naar het oordeel van het College valt niet in te zien waarom in de onderhavige situatie niet voor dit minder ingrijpende middel gekozen had kunnen worden, waarna, indien de zorgaanbieder weigerachtig blijft aan die aanwijzing te voldoen, alsnog de mogelijkheid bestaat van een last onder dwangsom. Ook met het minder ingrijpende middels van een aanwijzing kan, zoals door beide partijen wordt gewenst, een oordeel van de rechter worden verkregen.
LJ NummerBL3730

Bronnen:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen