Vergunningstraject medisch isotopen productie TU Delft in gang gezet

Array

Het Reactor Instituut Delft, liet vandaag weten dat zij in gesprek ismet de betreffende overheden om van start te kunnen gaan met de productie van medische isotopen. De onderzoeksreactor van de TU Delft kan tijdelijk een deel van de productie van medische isotopen overnemen van de kernreactor in Petten. De reactor in Petten, waar 30 procent van de wereldproductie van medische isotopen plaatsvindt, gaat vanaf maart 2010 voor een half jaar dicht wegens reparatie.
Om een isotooptekort te voorkomen zijn de NVNG, VROM, VWS en de TU Delft al enkele weken in gesprek en worden de benodigde vergunningen in orde gemaakt. De verwachting is dat dit ongeveer 4 maanden in beslag zal nemen. Daarnaast is er nog 2 maanden nodig om het proces op te straten voor de productie van medisch isotopen. TU Delft kan 10% van de isotoopproductie van Petten te leveren, en dat is genoeg voor de Nederlandse vraag naar medisch isotopen.

Medische isotopen worden massaal door ziekenhuizen gebruikt voor het opsporen en genezen van ziektes, vooral kanker.
Met de reactor in Delft kan er ruim voldoende medisch isotopen worden geproduceerd om de Nederlandse behoefte te blijven afdekken.”
Delft produceert maar 10% van Petten, maar we kunnen onze belofte wel waarmaken. Als de medische isotopen bij wijze van spreken van over de Oeral moeten komen, kun je je afvragen of ze wel goed en op tijd aankomen.”
Wolterbeek denkt dat de leveringzekerheid van medisch isotopen, met het inzetten van deze trajecten van medische isotopen, net op tijd, gegarandeerd lijken te zijn.

Door een tekort aan medisch isotopen wordt vooral het stellen van diagnoses zonder molybdeen-99 lastig. Door het gebrek aan het isotoop molybdeen-99 kunnen diagnoses van kanker simpelweg een tijdje niet gedaan worden. Het radioactieve molybdeen-99 vervalt namelijk langzaam in technetium-99m, wat aan stofjes wordt gekoppeld die hechten aan tumoren. De gammastraling die het technetium-99m uitzendt kan de arts meten, wat informatie geeft over de grootte en locatie van de tumor.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen