Wachtlijsten onnodig als TU Delft medisch isotopen mag produceren

Array

TU Delft kan productie van medische isotopen reactor Petten overnemen; Snel besluit van groot belang voor kankerpatient
Vorige maand maakte het RID bekend ongeveer tien procent van de productie van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) in Petten over te willen nemen. Een mooie oplossing omdat de situatie nu echt nijpend dreigt te worden omdat ook de Canadese centrale in Shalk River sinds september vorig jaar is stilgelegd vanwege een lekkage. Vorig jaar werden behandelingen, door een eerder stilleggen van de reactor ook al uitgesteld.

De bal ligt al sinds januari bij het ministerie van VWS, NRG en het bedrijf Covidien dat wereldwijd ziekenhuizen van radio-isotopen voor onderzoek en behandeling van kankerpatienten voorziet. Er lijkt nog geen besluit te zijn genomen, waardoor een dreigend tekort aan medisch isotopen kan worden afgewend. Normaal gesproken levert NRG Covidien bestraald verrijkt uranium, waar het bedrijf dan het 99-molybdeen uit wint. Het RID zou die NRG-rol gedeeltelijk over kunnen nemen.
De onderzoeksreactor van de TU Delft kan tijdelijk een deel van de productie van medische isotopen overnemen van de kernreactor in Petten. Het reactorinstituut heeft ongeveer anderhalve maand nodig om de productie van radio-isotopen voor te bereiden, schat prof.dr. Bert Wolterbeek (toegepaste natuurwetenschappen). Aangezien de reactor in Petten op 1 maart vanwege onderhoudswerkzaamheden gesloten wordt, is een snelle beslissing noodzakelijk.


“Het wegvallen van Petten maakt dat de wereldwijde levering van medische isotopen aan ziekenhuizen onder druk komt te staan. Wij kunnen deze onzekerheid met onze reactor in Delft voor een deel wegnemen”,
zegt prof. Bert Wolterbeek van het Reactor Instituut Delft (RID): “Het gaat natuurlijk maar om een klein gedeelte op wereldschaal, maar ruim voldoende om bijvoorbeeld de Nederlandse behoefte te blijven afdekken.”

De reactoren in Petten en Canada zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van de wereldproductie van radio-isotopen.
Productie draaien in de Delftse onderzoeksreactor gaat weliswaar ten koste van het onderzoek, maar de RID-onderzoekers steunen het aanbod unaniem, zo bleek vorige maand

Molybdeen
Het Reactor Instituut Delft heeft de mogelijkheden berekend voor met name de productie van één zeer belangrijk medisch isotoop: molybdeen-99. Het materiaal wordt jaarlijks miljoenen keren gebruikt, vooral voor het opsporen van diverse tumoren. Wolterbeek: ”We denken in Delft zo’n tien procent van de molybdeenproductie van Petten te kunnen overnemen.”

Wolterbeek vreest dat de leveringzekerheid van medische isotopen voorlopig problematisch blijft. “Helaas zijn er wereldwijd maar een paar, commerciele, producenten, wat het geheel kwetsbaar maakt. We kijken daarom onder meer naar alternatieve productiemethoden die ook in kleinere reactoren kunnen plaatsvinden.”

Bron: TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen