Triage op SEH nog niet valide en betrouwbaar genoeg

Array

Triage op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen (SEH) vindt plaats om de urgentie van patienten te bepalen. De meeste Nederlandse ziekenhuizen hanteren het Manchester Triage Systeem (MTS). Een aantal gebruikt de Emergency Severtity Index (ESI) dat in Boston is ontwikkeld. Enkele ziekenhuizen hebben helemaal geen triage.

Bij zowel het MTS als het ESI komt het voor dat patienten een lage urgentie krijgen terwijl zij er toch ernstig aan toe zijn. Dit is ondertriage. Ook kan het gebeuren dat patienten voorrang krijgen zonder dat ze levensbedreigende klachten hebben.

Tot deze conclusie komt Julius promovendus drs Ineke van der Wulp in haar proefschrift dat zij op donderdag 25 februari, 12.45 uur verdedigt in het Utrechtse Academiegebouw. Zij promoveert bij prof.dr. Guus Schrijvers. Julius onderzoeker Dr. Henk van Stel is co-promotor.

Van der Wulp onderzocht gedurende verschillende jaren vier grote Nederlandse ziekenhuizen: twee werken met het MTS en twee met het ESI. Zij vergeleek de urgentiegraad van SEH patienten met hun ontslagbestemming na het bezoek aan de SEH. Wel nu, het komt regelmatig voor dat patienten als niet-urgent worden getrieerd en een uur later wel op de Intensive Care worden opgenomen. In de studies kwam het ESI betrouwbaarder naar voren dan het MTS. Maar beide systemen laten te wensen over. Zie ook het bericht hieronder.

Wilt u het proefschrift   lezen, bijvoorbeeld eerst de Nederlandse samenvatting en daarna de korte heldere artikelen? Klik dan hier. De titel van het proefschrift luidt: Reliability and validity of emergency department triage systems. Tot zover dit bericht.

Op dinsdag 31 augustus start de vierde Masterclass Spoedzorg. Die duurt veertien dagdelen van 15.00 -19.00 uur.  Zij is bestemd voor leidinggevenden en ervaren verpleegkundigen en artsen die werken op huisartsenposten, SEH’s, crisisdiensten geestelijke gezondheidszorg, meldkamers ambulancezorg en ambulancediensten. Ook zijn medewerkers van zorgverzekeraars, VWS, NZA en andere overheidsinstanties van harte welkom. Heeft u belangstelling voor deze masterclass? Stuur een mail naar masterclass organisator Clarine Sies op [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen