‘Negeer plicht tot vernietiging patiëntendossiers’

Array

Patientendossiers zouden niet al na vijftien jaar vernietigd moeten worden, zoals de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) dat vanaf 1 april gaat voorschrijven. Dit stellen de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF).
Straks mag een patientendossier alleen langer bewaard worden dan vijftien jaar als dat redelijkerwijs voortvloeit uit de zorg van een goed hulpverlener, bijvoorbeeld bij de relatie patient-huisarts. KNMG en NPCF wijzen echter op de Gezondheidsraad die al in 2004 adviseerde om patientendossiers tenminste dertig jaar te bewaren, tenzij de patient daar bezwaar tegen heeft. Volgens de raad worden de belangen van patienten, familieleden (lees: gegevens over erfelijkheid) en wetenschappelijk onderzoek ‘ernstig geschaad door een kortere bewaartermijn’, zeker nu in de geneeskunde de laatste jaren baanbrekend onderzoek is gedaan.

Overigens nam de regering dit advies van de Gezondheidsraad al in maart 2009 over in het conceptvoorstel voor een Wet clientenrechten zorg, maar die zal naar verwachting pas in de loop van dit jaar bij de Kamer worden ingediend. Het kan dus nog jaren duren voor deze wet in werking treedt. Daarom roepen KNMG en NPCF houders van patientendossiers op om de wettelijke vernietigingsplicht die per 1 april gaat gelden, straks in ieder geval te negeren voor dossiers ouder van vijftien jaar. ‘Eerst dient een maatschappelijk en politiek debat plaats te vinden over een toekomstbestendige wettelijke regeling van de bewaartermijn van patientengegevens.’

In 2004 adviseerde de Gezondheidsraad om patientendossiers tenminste 30 jaar te bewaren, een advies dat begin 2009 door de regering werd overgenomen in het conceptwetsvoorstel clientenrechten zorg. Dit voorstel is echter voorlopig nog geen wet. In de lacune die nu per 1 april ontstaat roept de KNMG artsen en instellingen op om patientendossiers voorlopig niet te vernietigen.

Advies Gezondheidsraad: 30 jaar
Oorspronkelijk was in de Wgbo een bewaartermijn van 10 jaar opgenomen en verliep de genoemde overgangsregeling op 1 april 2005. Naar aanleiding van een in 2004 gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad over de bewaartermijn van patientengegevens (Gezondheidsraad 2004/08) werden de wettelijke bewaartermijn en de overgangsregeling verlengd tot 15 jaar ofwel tot 1 april 2010. De achtergrond hiervan was het advies van de Gezondheidsraad om de bewaartermijn aanzienlijk te verlengen, namelijk tot tenminste 30 jaar. Vanwege belangrijke ontwikkelingen in de geneeskunde worden in de visie van de Gezondheidsraad door een kortere bewaartermijn de belangen van patienten, familieleden (gegevens over erfelijkheid) en wetenschappelijk onderzoek ernstig geschaad.

Naar de mening van de KNMG is de kracht van de door de Gezondheidsraad genoemde argumenten die pleiten voor een bewaartermijn van 30 jaar of langer alleen maar toegenomen. In de context van het advies van de Gezondheidsraad spraken ook een aantal categorale patientenorganisaties zich voor een langere bewaartermijn uit. Onlangs heeft de KNMG de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) om een standpunt gevraagd. Op basis van een consultatie van de aangesloten organisaties liet de NPFC weten dat onder deze organisaties een breed draagvlak bestaat voor een wettelijke bewaartermijn van 30 jaar of langer.

De KNMG roept dan ook alle houders van patientendossiers op vooralsnog niet tot vernietiging van dossiers over te gaan. Eerst dient een maatschappelijk en politiek debat plaats te vinden over een toekomstbestendige wettelijke regeling van de bewaartermijn van patientengegevens. De uitkomst van dat debat dient bepalend te zijn voor de vraag of, en zo ja wanneer, patientendossiers vernietigd kunnen worden.

Bron: SC Online & KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen