Verpakkingseisen bij wijziging afleverstatus NSAID’s

Array

Het CBG ontvangt regelmatig vragen over de praktische afhandeling van een wijziging in de afleverstatus van niet-receptplichtige NSAIDs (Non-Steroid Anti-Inflammatory Drugs, pijnstillers). De vragen gaan voornamelijk over aanpassingen van de verpakkingen van deze zelfzorggeneesmiddelen.

wat zijn de verpakkingseisen bij wijziging afleverstatus nsaids?

Moet ik een ‘mock-up’ indienen bij het CBG als de tekst op de verpakking wijzigt van ‘UAD’ naar ‘UA’?

Nee, als uitsluitend de tekst ‘UAD’ wordt vervangen door ‘UA’ hoeft er géén mock-up te worden voorgelegd aan het CBG.

Moet er een ‘mock-up [1]’ worden ingediend bij een andere wijziging van de verpakking?

Ja, bij iedere andere wijziging (anders dan onder 1.) moet eerst een ‘mock-up’ ter goedkeuring worden voorgelegd aan het CBG.

Wat moet ik doen als er op grond van de nieuwe eisen niet langer een geschikte UAD-verpakking beschikbaar is?

Deze situatie kan zich voordoen wanneer de kleinste geregistreerde verpakking in de oude situatie nog binnen de ‘UAD-range’ viel, maar door de nieuwe eisen nu binnen de ‘UA-range’ valt. Wanneer het de wens is nog steeds een UAD-verpakking te voeren moet eerst een aanvraag voor een kleinere, geschikte verpakking worden ingediend bij het CBG d.m.v. een Type IB variatie (no. B. II.e.5 a [2]).

Ik wil voor een NSAID de AV-status gaan voeren. Wat moet ik doen?

Hiervoor moet volgens de gebruikelijke procedure een separate aanvraag bij het College worden ingediend (middels producttype 310 of 311). Voor ibuprofen 200 mg (vaste, orale toedieningsvormen) kan worden verwezen naar de AV-lijst van 2 juli 2009 (producttype 311 Nationaal aanvraag AV status met stof op lijst – Human). In alle overige gevallen moet een uitgebreidere procedure worden gevolgd (producttype 310 Nationaal aanvraag AV status met stof niet op lijst – Human).

Worden er aan de verpakkingen van afgeleide producten specifieke eisen gesteld?

Nee, aan de verpakkingen van afgeleide producten worden geen specifieke eisen gesteld. De afleverstatus van een afgeleid product moet wel altijd gelijk zijn aan die van het originele product. Dit betekent dat de afleverstatus van het afgeleide product pas gewijzigd mag worden nadat deze wijziging is doorgevoerd bij het originele product. Een uitzondering op deze regel is wanneer de afleverstatus van het afgeleide product moet worden aangepast op last van het CBG. In het laatste geval hoeft er niet te worden gewacht totdat deze wijziging is doorgevoerd bij het originele product.

[1] Een ‘mock-up’ is een voorbeeld van hoe de nieuwe verpakking er daadwerkelijk gaat uitzien.

[2] Change in pack size of the finished product/change in number of units in a pack/change outside the range of the currently approved pack sizes.

Raadpleeg de pagina  geneesmiddelen>recept of niet> wat zijn de verpakkingseisen bij wijziging afleverstatus NSAID’s? voor antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Stel deze dan via het contactformulier (kies optie: juridische zaken).

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen