Ziekenhuismedewerkers tweeduizend keer bedreigd

Array

Ziekenhuismedewerkers worden extreem vaak uitgescholden, bedreigd en mishandeld. Vorig jaar werd meer dan tweeduizend keer aangifte gedaan, blijkt uit onderzoek onder 44 ziekenhuizen. De tweeduizend geregistreerde incidenten zijn slechts het topje van de ijsberg. Veel medewerkers melden agressie of mishandeling niet.

Bang
Slechts in twee procent van alle gevallen in 2009 stapten medewerkers naar de politie, zo blijkt uit het onderzoek van RTL-Nieuws. De rest zou vaak bang zijn om naar de politie te gaan, omdat hun naam dan bekend wordt bij de dader.

Verbaal geweld
De meeste ziekenhuizen melden een toename van verbaal geweld. Van de in totaal 2070 meldingen gaat het in 78 procent van de gevallen om scheldpartijen of bedreigingen met de dood. Bij de overige 22 procent gaat het om bijvoorbeeld schoppen, slaan of bijten.
Ook familieleden van patienten gedragen zich steeds vaker gewelddadig en agressief, blijkt uit het onderzoek.

Schokkend
VVD-Kamerlid Fred Teeven noemt de cijfers schokkend. “Medewerkers moeten niet geterroriseerd worden. Als er geen aangifte is gedaan, maar er wel bewijs is moet het Openbaar Ministerie vervolgen.”
CDA-Kamerlid Marleen de Pater vindt dat ziekenhuizen altijd aangifte moeten doen. “We moeten regelen dat dit ook anoniem kan.”

Recente artikelen