Patiënt steunt onderzoek naar pulmonale hypertensie

Array

Op 16-2-2010 heeft Jeroen Bouman, namens Stichting Live Life Max (LLM), een cheque van 10.000 euro overhandigd aan longarts Anton Vonk-Noordegraaf en klinisch geneticus Edward Leter t.b.v. het lopende onderzoek naar specifieke eiwitten (zogenoemde cytokines) in het bloed van PAH-patienten en hun familieleden, ter voorspelling van erfelijke aanleg voor PAH. Hun doel: het onderzoek naar pulmonale arteriele hypertensie (PAH) te ondersteunen. Louise Bouman is PAH patient, en haar man Jeroen Bouman zet alles op alles om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze zeldzame, zeer ernstige longziekte. “Het is geweldig stimulerend om te merken hoe dit onderzoek leeft onder patienten”, aldus Vonk-Noordegraaf.

Hopelijk leidt dit onderzoek tot meer inzicht in de ontstaanswijze en/of het beloop van PAH, waardoor het op termijn misschien mogelijk is om dragers van een mutatie in het BMPR2-gen te beschermen tegen het krijgen van PAH. Verder kunnen allicht nieuwe inzichten worden verkregen over hoe PAH beter te behandelen. Dr. Vonk Noordegraaf legt uit: “ongeveer 20% van de dragers van het afwijkende PAH-gen krijgt daadwerkelijk de ziekte. Met dit onderzoek hopen we te begrijpen wat de andere 80% beschermt. Het is geweldig stimulerend om te merken hoe dit onderzoek leeft onder patienten” aldus dr. Vonk-Noordegraaf. Als het aan LLM ligt, is dit pas het begin. Het bestuur van LLM hoopt eind dit jaar een cheque van maar liefst 25.000 euro te kunnen uitreiken aan dr. Vonk-Noordegraaf t.b.v. de onderzoeken naar de kern van PAH!”.

Verstoringen aan de binnenwandbekleding van de bloedvaten -het endotheel genoemd- spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van Pulmonale Arteriele Hypertensie (PAH). Een opvallende verstoring in de longen van PAH-patienten is de woekering van endotheelcellen. Deze cellen vormen niet langer een eencellige monolaag, maar vormen een laesie in een vat waardoor de bloedstroom ernstig verstoord wordt. Dit proces doet nog het meest denken aan ontregelde vaatnieuwvorming ook wel angiogenese genoemd. Merkwaardig genoeg zijn er tot op heden geen goede celkweekmodellen ontwikkeld om in het laboratorium de onderliggende oorzaken goed te kunnen bestuderen ten einde effectievere farmaca te ontwikkelen. De afgelopen 3 jaar is er in het VUmc een methode ontwikkeld om endotheelcellen uit gezonde longen te isoleren en in kweek te brengen. In dit onderzoek willen specialisten uit Nederland, Frankrijk en Amerika deze methode gebruiken om longendotheelcellen te kweken van PAH-patienten. De verwachting is dat dit model een belangrijk hulpmiddel zal zijn voor vele toekomstige PAH-studies. In deel II van dit project zal dit model gebruikt gaan worden om de vaatnieuwvorming verder te bestuderen. Allereerst zal onderzocht worden of het endotheel van PAH-patienten afwijkende angioegene eigenschappen heeft. Vervolgens zal speciale aandacht gegeven worden aan het effect van een veelbelovend experimenteel medicijn op vaatnieuwvorming. Dit medicijn is remmer van een specifiek eiwit uit de vaatwand, Rho kinase. Eerdere studies in het laboratorium hebben laten zien dat dit medicijn zeer effectief werkt in een proefdiermodel voor PAH. Het vermoeden is echter dat het niet alleen een positief effect heeft op ontregeling van het endotheel, maar helaas ook herstelprocessen die via vaatnieuwvorming verlopen remt. Dit suggereert dat dit medicijn nog niet optimaal is voor behandeling van PAH-patienten… Stichting Live Life Max gaat dit onderzoek financieel ondersteunen. Wordt vervolgd.Meer informatie:

Bron: www.livelifemax.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen