Zorgverleners regio Rotterdam kunnen anoniem aangifte doen van bedreiging

Array

Medewerkers van zorginstellingen in de regio Rotterdam kunnen anoniem aangifte doen als zij worden bedreigd door klanten. Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft daarover afspraken gemaakt met alle organisaties, zoals ziekenhuizen en het maatschappelijk werk.
Het protocol komt er naar aanleiding van een proef bij Bouman Verslavingszorg, een instelling die regelmatig te maken heeft met agressieve klanten. Sjef Czyzewski, voorzitter van de Raad van Bestuur: “We zijn hier wel wat gewend. We hebben immers te maken met patienten. Maar één keer was de maat vol: toen was er een ernstig geweldsincident waarbij verkeersborden door de ramen gingen”, vertelde Czyzewski aan RTV Rijnmond

De belaagde medewerker durfde niet naar de politie te stappen. Het voelt ook niet prettig als je naam en adres bij de dader bekend zijn. Afgesproken is dat de belaagde medewerker als getuige wordt gehoord en slechts met de voornaam in het dossier voorkomt. Het slachtoffer zelf doet geen aangifte, maar laat dat over aan de directeur van de zorginstelling. Het adres is ook dat van de organisatie en niet van de medewerker of de directeur Minister Hirsch Ballin van justitie heeft een wetsvoorstel ingediend, dat in grote lijnen overeenkomt met het protocol in Rotterdam. In het wetsvoorstel staat dat slachtoffers en getuigen van een misdrijf eerder de mogelijkheid krijgen om anoniem te blijven. Wel moet dat altijd door een rechter worden getoetst.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen