Nieuw CHBB-register: Justitiële Huisartsenzorg

Array

Op 1 maart 2010 is het CHBB-register Justitiele Huisartsenzorg geopend. Hiermee wordt de kwaliteit van zorg aan patienten met een vrijheidsbeperking gehandhaafd en waar nodig verbeterd. Daarnaast biedt het register huisartsen die deze zorg bieden erkenning van hun bijzondere bekwaamheid.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hebben ingestemd met de opening van dit nieuwe register. In het onlangs herziene “Aanbod huisartsgeneeskundige zorg” (2009) is de zorg aan patienten met een vrijheidsbeperking ook erkend als bijzonder huisartsgeneeskundig aanbod.

Specifieke kennis en competenties
Justitiele huisartsenzorg is zorg voor een bijzondere groep patienten. Gedetineerden hebben specifieke gezondheidsproblematiek. De prevalentie en complexiteit van de gezondheidsproblematiek van gedetineerden en de juridische context waarbinnen de huisartsenzorg in de inrichting plaats vindt, verschillen wezenlijk van de situatie en patientenpopulatie in de ‘gewone’ huisartspraktijk. Dit heeft invloed op het medisch professionele handelen van de huisarts en vraagt om specifieke kennis en competenties van de huisarts.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen