Eindelijk duidelijke regelgeving rondom Legionella-preventie

Array

ICA-systeem goedgekeurd door Ctgb
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft goedkeuring gegeven aan het ICA-systeem. Dit systeem bestrijdt legionella op de meest effectieve, gebruiks- en milieuvriendelijke manier. Voor ATECA betekent dit dat het ICA-systeem de erkenning krijgt die het verdient. Hiermee is het gedoogbeleid eindelijk omgezet in regelgeving.

Het ICA-systeem zoals ATECA dat plaatst is de meest effectieve methode om legionella te bestrijden. Door middel van het toevoegen van ionen aan het water krijgt de gevaarlijke bacterie geen kans om zich te ontwikkelen. Voordelen van het systeem zijn naast de garantie van een legionella-vrij leidingenstelsel dat het zogenoemde `doorspoelen’ van drinkwaterinstallaties met heet water niet meer nodig is. Dit is beter voor het milieu, veiliger en sneller.

In haar toelating heeft het Ctgb gekeken naar vier aspecten. Naast de effectiviteit van het systeem speelt veiligheid daarbij een grote rol. Mark Engelenburg, directeur van ATECA: `Het Ctgb heeft nadrukkelijk gekeken naar de effecten van de ionen voor gebruikers. Ofwel, is het mogelijk schadelijk voor mensen die het water drinken? Dit is totaal niet het geval gebleken. Ook voor monteurs, die het systeem plaatsen of onderhouden, zijn geen risico’s. Tot slot is gekeken naar de milieuaspecten. Hier blijken de ionen ook geen enkel negatief effect te hebben.’

Engelenburg is blij met de toelating door het Ctgb: `Onze methode functioneert al jaren naar volle tevredenheid. Maar toch was het qua regelgeving altijd een grijs gebied. Het VROM verleende goedkeuring, maar wetgeving was er helaas niet. Aan alle onduidelijkheid is nu een einde. Gebouwbeheerders weten nu waar ze aan toe zijn en met de goedkeur is een veilig en milieuvriendelijk systeem gegarandeerd. Op dit moment zijn er maar twee bedrijven die de goedkeuring van het Ctgb hebben gekregen.’

Over ATECA
ATECA is al bijna tien jaar actief in legionella preventie. Het bedrijf is één van de koplopers in Europa als het gaat om de ontwikkeling van het ICA-systeem. In Nederland maken ziekenhuizen, hotels, zwembaden en diverse overheidsinstanties gebruik van het systeem. Onder meer de Hilton-hotelgroep, het MC Alkmaar, het NKI en Elysium Bleiswijk staan op de klantenlijst.

Naast de plaatsing van het systeem houdt ATECA 24/7 controle op de werking van het ICA-systeem. Dit gaat via ServiceLink dat het ionisatieproces constant controleert, en de gegevens doorstuurt aan het hoofdkantoor van ATECA.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen