Van kennis naar kassa

Array

Zes Nijmeegse wetenschappelijke projecten op het snijvlak van ‘health’ en technologie hebben het afgelopen jaar grote stappen gezet in het vermarkten van hun kennis. Hiervoor kregen de kennisclusters gezamenlijk 400.000 euro subsidie van de gemeente Nijmegen. In 2008 selecteerde de Stichting Health Valley in opdracht van de gemeente zes innovatieve projecten die in aanmerking kwamen voor financiele steun. Via de Health Kennis Cluster Regeling Nijmegen heeft de gemeente 400.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van innovatieve en commercieel kansrijke medisch-technologische producten. Onder het motto ‘van kennis naar kunde naar kassa’ dragen deze producten bij aan de economische groei en werkgelegenheid in de regio Nijmegen.

De gemeente Nijmegen spreekt van een succesvolle investeringsregeling, want in het afgelopen jaar hebben de samenwerkingsprojecten in zes kennisclusters grote stappen gezet:

1) vernieuwde methode voor het hechten van weke delen aan het bot (€ 80.000)

In het afgelopen jaar zijn twee werkende prototypes ontwikkeld van nieuwe methoden voor het hechten van weke delen aan het bot. Hierbij wordt geen geen hechtanker in het lichaam aangebracht. In de eerste helft van dit jaar worden de eerste hechtsystemen verkocht.

Partners: Spierings Medische Techniek, Spierings Orthopaedics en het Orthopaedics Research Lab van de Radboud Universiteit

2) biomarker screening nierkanker (€ 58.878)

Dit project was gericht zich op het vinden van een geschikte biologische stof (een ‘biomarker’) voor het vaststellen van nierkanker. Tijdens de subsidieperiode bleek in het onderzoek dat tegelijkertijd ook kan worden gezocht naar een marker met voorspellende waarden. Hiermee is het marktpotentieel zelfs vergroot. Het verdere onderzoek wordt in 2010 en 2011 uitgevoerd en klinisch getoetst.

Partners: Novio Gendix en UMC St. Radboud

3) conversatiehulp met mensen met communicatieve en spraakbeperkingen (€ 68.481)

Het project ontwikkelt software die mensen met een autistische stoornis helpt zelfredzamer te zijn bij dagelijkse activiteiten. Ook helpt de software jongeren met ernstige spraak- en taalmoeilijkheden in hun dagelijkse communicatie. De software wordt gebruikt op mobiele apparaten zoals de Ipod. Twee projectpartners brengen de uitvinding op de markt: de verkoop is in 2010 gestart.
Partners: RE-Phrase B.V., Radboud Universiteit, Stichting PonTeM en het Dr. Leo Kannerhuis

4) een levensreddende diagnostische test voor vroege detectie van dodelijke schimmelinfecties (€ 80.000)

Dit project ontwikkelt een levensreddende methode voor de vroege diagnose van dodelijke schimmelinfecties, zonder dat daarvoor medische apparatuur in organen moet worden ingebracht. Binnen een jaar wordt het eerste prototype verwacht dat geschikt is voor de markt.

Partners: UMC St. Radboud en ModiQuest.

5) een flexibel alternatief voor botcement: Vertolast (€ 80.000)

Bij de huidige behandelmethode voor wervelfracturen wordt botcement in de wervel geïnjecteerd ter fixatie, waardoor de pijn verdwijnt. In 60% van de gevallen treden echter binnen 3 maanden na de operatie opnieuw breuken op in de wervels, omdat het cement zich als een ‘steen’ gedraagt. Het doel is dit cement te vervangen door een even werkzaam, maar flexibel alternatief: Vertolast. In de nabije toekomst wordt Vertolast in vitro en in vivo getest en uitontwikkeld om op de markt te brengen.

Partners: EMCM, UMC St. Radboud en de St. Maartenskliniek.

6) expertsysteem steunzolen in de praktijk (€ 32.641)

In dit project worden steunzolen die zijn gemaakt door het geautomatiseerde ’expertsysteem’ van de St. Maartenskliniek, vergeleken met steunzolen gemaakt door voetexperts. Bij proefpersonen is gekeken naar tevredenheid, pijnafname, drukverdeling onder de voet en dynamische voetvorm. Op basis van de resultaten van het onderzoek komt de ‘expertsysteem’-steunzool als beste uit de bus. Voor specifieke, kleine aanpassingen blijkt de input van een vakman nog wel nodig. Er wordt nu een plan gemaakt om het expertsysteem op de markt te brengen.

Partners: POM, SMK Research en Pedcad.

Gezien het succes van de Health Kennis Cluster Regeling gaat de gemeente de mogelijkheden onderzoeken van een nieuwe subsidieregeling voor innovatieve en commercieel kansrijke projecten.

De gemeentelijke subsidieregeling was mogelijk door financiele steun van het ministerie van Economische Zaken.

Bron: Gemeente Nijmegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen