Elektronisch Patiëntendossier voor Eerste Kamer: Geen besluiten

Array

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport/Jeugd en Gezin (VWS/JG) spreekt op 22 maart 2010 met een tiental wetenschappers en vertegenwoordigers van beroepsorganisaties in de gezondheidszorg over de invoering van een landelijk Elektronisch Patientendossier (EPD) ( 31.466 ). Het rondetafelgesprek dient als voorbereiding op de behandeling van het wetsvoorstel en volgt op de expertbijeenkomst van 9 december 2009.

Op uitnodiging van de Eerste Kamer hebben diverse deskundigen hun visie op het EPD onderbouwd in position papers . Deze zijn inmiddels openbaar evenals de startnotitie  pdf  icoon ten behoeve van de expertbijeenkomst en het verslag van de uiteenzettingen op 9 december ( EK 31.466, E  pdf  icoon ).

In samenhang met de raadpleging van experts heeft het Rathenau Instituut in opdracht van de Eerste Kamer onderzoek gedaan naar opvattingen van burgers over de invoering van een landelijk Elektronisch Patientendossier (EPD). De resultaten van dit onderzoek zijn door Rathenau Instituut weergegeven in het rapport ‘Het EPD: opvattingen van burgers. Verslag van een focusgroeponderzoek’  pdf icoon . Het onderzoek schetst de opvattingen van burgers over het EPD en hun achterliggende redenen daarvoor. Hoewel de doelstelling van het EPD op veel instemming kan rekenen, roept de uitvoering ervan de nodige twijfels en zorgen op, onder meer over de beveiliging ervan. Ook wordt duidelijk dat burgers hechten aan een bepaalde vorm van regie over hun medische gegevens. Het burgeronderzoek vormt een aanvulling op het debat over een landelijk EPD zoals dat de afgelopen tijd door deskundigen en betrokken beroepsgroepen in de media is gevoerd.

Het rondetafelgesprek op 22 maart begint om 16.30 uur en vindt plaats in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. De resultaten van de diverse consultaties worden door de leden van de Kamercommissie VWS/JG benut voor de tweede ronde in de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel. De inbreng voor het nader voorlopig verslag bij het wetsvoorstel is voorzien voor 13 april aanstaande.

Bron: EK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen